• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Aftellen naar Pyeongchang: 0 - samen over de finish, hand in hand op podium

  Gisin en Maze, hand in hand op het podium.

  Vandaag schieten de Olympische Winterspelen officieel uit de startblokken. Het nulpunt is bereikt. 0, precies ook het "verschil" tussen skiesters Maze en Gisin op de afdaling in Sotsji 2014.

  Voor de Winterspelen van Sotsji werd gefluisterd dat de 28-jarige Dominique Gisin voor een verrassing kon zorgen in de afdaling. En of de Zwitserse verbaasde op de 2,7 kilometer lange piste in Rosa Choetor.

  Tina Maze (30) zette in het eerste deel weliswaar snellere tussentijden neer dan Gisin, maar in het slot moest de Sloveense wat terrein prijsgeven. Zo eindigden Gisin én Maze in identiek dezelfde tijd: 1'41"57, zodat er twee olympische kampioenes in de afdaling gehuldigd werden. 

  De Sloveense en de Zwitserse stapten hand in hand het podium op. Ze schreven dan ook geschiedenis, want nog nooit in de olympische historie van het alpineskiën werden twee gouden medailles op hetzelfde nummer uitgereikt.

  "Dit is een fantastisch gevoel", sprak Maze. "Dominique en ik zijn goeie vriendinnen. We zijn van dezelfde generatie en we hebben dezelfde mentaliteit. Twee blije gezichten: het kan niet beter!"

  Gisin: "Ik was voorbereid op het ergste, nu beleef ik een droom. Dit is eigenlijk beter dan dromen." Later dat jaar zou de Zwitserse - samen met Roger Federer - uitgeroepen worden tot Sportpersoon van het Jaar in haar land.

  "Double trouble", retweette Maze op 5 februari 2018:

  Twee gouden medailles in de afdaling:

  Video player inladen ...