• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rodelen in Pyeongchang: doorbreken de "Russen" de Duitse hegemonie?

  Duitsland zorgde 4 jaar geleden voor een grand slam in het rodelen, maar zou nu wel eens concurrentie kunnen krijgen uit Russische hoek.

  Rodelen in Pyeongchang in een notendop

  • Competitie voor mannen, vrouwen, duo's en landenteams
  • Duitsland is grote slokop, maar Russen liggen op de loer

  Sleetjerijden voor gevorderden

  Rodelen - de naam is afkomstig van het Hoogduitse rotteln (slee) - werd in 1964 voor het eerst geïntroduceerd op de Winterspelen en is sindsdien een vaste waarde op het programma.

  Op dezelfde baan als het bobslee en skeleton, het Alpensia Sliding Centre, proberen de mannen en vrouwen zo snel mogelijk af te dalen. Ze krijgen hiervoor 4 runs, die bij elkaar opgeteld worden.

  Er is ook een competitie voor duo's, maar die is enkel voor mannen toegankelijk. Sinds de Spelen van Sotsji is er met de gemengde ploegenaflossing een nieuwigheid aan het olympische programma toegevoegd.

  Duitse heerschappij bedreigd

  Terwijl het skeleton een internationaal veld aantrekt, is het rodelen vooral een speeltuin voor de Alpenlanden. Duitsland, (Noord-)Italië en Oostenrijk zijn samen goed voor 111 van de 127 medailles op de Winterspelen.

  4 jaar geleden zorgde Duitsland zelfs voor een grand slam, door de medailles bij de mannen (Loch), vrouwen (Geisenberger), in het dubbel (Wendl/Arlt) en bij de landen te veroveren.

  Loch en Geisenberger zijn er ook in Pyeongchang bij om hun titel te verdedigen. De grootste concurrentie voor Loch komt uit Oostenrijk (Kindl) en Rusland (Pavlitsjenko en Repilov). Geisenberger zal vooral moeten uitkijken naar landgenotes Hüfner en Eitberger, de Russin Ivanova en de Amerikaanse Britcher.

  Programma rodelen
  zat 10/02Mannen: individueel run 1 en 2
  zon 11/02Mannen: individueel run 3 en 4
  maa 12/02Vrouwen: individueel run 1 en 2
  din 13/02Vrouwen: individueel: run 3 en 4
  woe 14/02Dubbels run 1 en 2
  don 15/02Estafette