Ga naar de inhoud

Langlaufen in Pyeongchang: Noren op recordkoers en een Belgisch debuut

 zo 4 februari 2018 12:39
Zoals op alle vorige Winterspelen staat het langlaufen ook in Pyeongchang op het olympische programma. Voor de eerste keer doet een Belg mee en de hoop in Noorwegen op veel eremetaal is groot.

Langlaufen in Pyeongchang in een notendop

  • Thierry Langer is eerste Belgische langlaufer op de Winterspelen
  • Marit Bjørgen aast op haar elfde olympische medaille
  • Pakt ervaren Martin Sundby eindelijk olympisch goud of wordt de jonge Johannes Klæbo de koning van de Spelen?

Wat en waar?

Langlaufen staat sinds de eerste Winterspelen in 1924 op het programma. De vrouwen en mannen strijden op 6 nummers voor de medailles, er zijn twee disciplines: klassieke en vrije stijl.

De wedstrijden vinden plaats in het Alpensia Cross-Country Centre, waar de vrouwen en mannen op 6 nummers en in twee verschillende stijlen - klassiek en vrije stijl - strijden voor de medailles.

Belgische primeur

Voor het eerst neemt een Belgische langlaufer deel aan de Winterspelen. Thierry Langer komt op vrijdag 16 februari in actie op de 15 kilometer vrije stijl. De 26-jarige Langer, die ook deel uitmaakt van de Belgische biatlonploeg, zal zijn tenen moeten uitkuisen om in de buurt te komen van de toppers op zijn eerste Winterspelen.

Noorse veterane voor record, Noors jonkie voor goud

Bij de vrouwen is het uitkijken naar Marit Bjørgen. De Noorse veterane heeft al tien olympische medailles op haar palmares, evenveel als mede-recordhouders Lasoetina (Rus) en Belmondo (Ita). Bjørgen mikt dus minstens op één medaille.

De Winterspelen in Sotsji draaiden voor de Noorse mannen uit op een ontgoocheling, er was enkel goud voor Hattestad op de sprint. Twee mannen moeten dat scenario in Pyeongchang voorkomen: Martin Sundby en Johannes Klæbo.

Sundby (33) wordt de beste langlaufer zonder individuele titel op een WK of OS genoemd. De pas 21-jarige Klæbo is de nieuwe Noorse hoop, nu tweevoudig olympisch kampioen Petter Northug te vaak in de ziekenboeg vertoeft. Klæbo domineerde tot nu toe de Wereldbeker.

Programma langlaufen
zat 10/02Vrouwen: 7,5 + 7,5 km skiatlon
zon 11/02Mannen: 15 + 15 km skiatlon
din 13/02Mannen: sprint
din 13/02Vrouwen: sprint
don 15/02Vrouwen: 10 km vrije stijl
vri 16/02Mannen: 15 km vrije stijl
zat 17/02Vrouwen: 4x5 km estafette
zon 18/02Mannen: 4x10 km estafette
woe 21/02Mannen: team sprint
woe 21/02Vrouwen: team sprint
zat 24/02Mannen: 50 km klassiek
zon 25/02Vrouwen: 30 km klassiek