• home
 • video
 • pas verschenen

  2 Belgische skiërs dagvaarden het BOIC over niet-selectie Spelen

  Marjolein Decroix wil voor de rechtbank haar selectie afdwingen.

  Marjolein Decroix en Dries Van den Broecke stappen naar de rechtbank om alsnog een selectie voor de Winterspelen af te dwingen. Ze claimen de startplaats die werd toegekend aan Sam Maes. Morgenvroeg zal de Rechtbank van Eerste Aanleg zich al over de zaak buigen.

  Het Belgisch Olympisch Comité selecteerde in eerste instantie 2 skiërs voor de Winterspelen in Pyeongchang: Kai Alaerts bij de mannen en Kim Vanreusel bij de vrouwen. Eerder deze week kreeg België van de Internationale Skifederatie een extra startplaats toegekend. Dat ticket ging naar Sam Maes.

  Nu stapt skiester Marjolein Decroix dus naar de rechtbank over haar niet-selectie. "Decroix is verbolgen over de manier waarop het selectiereglement werd toegepast", klinkt het in een mededeling. "Het bijkomende startbewijs is “genderneutraal”, hetgeen betekent dat het BOIC deze vrijgekomen plaats zowel aan een vrouwelijke als aan een mannelijke atleet kon toewijzen."

  "Het BOIC besliste om de plaats aan de mannelijke atleet Sam Maes uit te reiken, op grond van het feit dat België een bijkomende startplaats kreeg op basis van de prestaties van een mannelijke atleet (Armand Marchand). Volgens het selectiereglement is dergelijke selectiegrond uitsluitend van toepassing als een vrijgekomen startplaats verplicht aan een atleet van het ene of het andere geslacht moet worden toegekend."

  "Foutieve toepassing van het selectiereglement"

  "Marjolein staat hoger gerangschikt in de selectiecriteria dan de overige skiërs die niet werden geselecteerd", zegt haar advocaat, Walter Van Steenbrugge. "Bijgevolg heeft zij volgens het reglement recht op de vrijgekomen plaats. Door een foutieve toepassing van het selectiereglement schendt het BOIC het gelijkheidsbeginsel, minstens is dit een ongeoorloofde discriminatie op grond van geslacht, wat strijdig is met onze grondwet."

  Decroix is naar eigen zeggen bijzonder aangedaan door de beslissing. "Hier wordt mij ten onrechte ontnomen waar ik samen met mijn ouders, trainers en sponsors jarenlang keihard voor heb gewerkt. Door mijn 40e plaats op het afgelopen WK ben ik trouwens de enige atleet die aan dezelfde selectiecriteria voldoet als de andere 2 geselecteerden. Bij een negatieve uitkomst van deze zaak zal ik er in resterende deel van het seizoen alles aan doen om mijn sportieve gelijk te bewijzen."

  De Rechtbank van Eerste Aanleg buigt zich morgen in de voormiddag al over de zaak. Een uitspraak volgt mogelijk later op de dag, want het BOIC moet ten laatste morgenavond de definitieve selectielijst doorgeven aan het Internationaal Olympisch Comité.

  Sneeuwsport Vlaanderen spreekt Decroix tegen

  Wij staken ons licht op bij Lode Nolf, secretaris-generaal bij Sneeuwsport Vlaanderen. Hij legt uit dat de Belgische skiërs anderhalf jaar geleden een charter ondertekend hebben waarin vastgelegd werd dat de plaats van een weggevallen man naar een man zou gaan en de plaats van een weggevallen vrouw naar een vrouw.

  Aangezien België een extra plaats krijgt op basis van de prestaties van de geblesseerde Armand Marchand, heeft de federatie op basis van die afspraken het extra ticket toegewezen aan Sam Maes.

  Ook Dries Van den Broecke stapt naar de rechter

  Naast Marjolein Decroix maakt ook Dries Van den Broecke aanspraak op het laatste ticket. Ook hij trekt naar de rechtbank. Dat meldt het BOIC.

  "Het BOIC heeft kennisgenomen van het feit dat de reallocatieplaats toegekend aan Sam Maes in het alpineskiën wordt geambieerd door twee andere atleten, Marjolein Decroix en Dries Van den Broecke", klinkt het. "Na de neergelegde klachten van die twee atleten zal het BOIC morgen voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel zijn standpunt pleiten."