• home
 • video
 • pas verschenen

  Carl Maes: "Goffin oogde niet echt fris in hitte, wereldpartij Benneteau"

  Het ontbrak schaduwfavoriet David Goffin aan schaduw.

  David Goffin ligt er onverwacht snel uit in Australië. Coach en analist Carl Maes zocht naar verklaringen in De ochtend op Radio 1 en kwam uit bij "de hitte en een wereldpartij van Benneteau: "Wellicht had een andere uitslag in de 2e set het in het voordeel van Goffin kunnen beslechten. Na die tiebreak is het wat bergaf gegaan."

  Goffin was het zevende reekshoofd in Melbourne en sommigen noemden onze 28-jarige landgenoot een schaduwfavoriet op de eindzege - al ontbrak de schaduw vandaag. Julien Benneteau, de nummer 59 van de wereld en 36 jaar, stuurde de Belg naar huis.

  Maes zag een heel pak matchen vanochtend op tv. "In alle interviews nadien hebben alle spelers te kennen gegeven dat het heel uitzonderlijke omstandigheden waren. Er zijn ook een paar wedstrijden uitgesteld door de hitte."

  "En dan moeten we helaas vaststellen dat een aantal keer de hitte Goffin al parten heeft gespeeld, ik herinner me ook een US Open een aantal jaar geleden. Al weet ik natuurlijk niet of dat vandaag het geval was."

  "In ieder geval oogde hij niet echt fris. Misschien heeft Benneteau met wat meer ervaring in dat soort omstandigheden aan het langste eind getrokken."

  "Wereldpartij Benneteau, bedeesde Goffin"

  De hitte was er natuurlijk voor Benneteau ook. Wat maakte dan het verschil? "Ik zie 2 factoren. Benneteau heeft enerzijds heel veel ervaring, maar hij is ook gepasseerd voor de Daviscup-ontmoeting met België eind vorig jaar."

  "Hij heeft bijna niet gespeeld toen en heeft zich waarschijnlijk heel goed kunnen voorbereiden. Hij speelde nu ook een wedstrijd waarin hij echt niks te verliezen had. Misschien had hij wel een revanchegevoel voor die gemiste Daviscup, misschien had hij die wel verdiend en wou hij dat aan kapitein Yannick Noah tonen."

  "Benneteau heeft een wereldpartij gespeeld. Er zijn zo veel punten gespeeld waarbij hij uit een erg moeilijke situatie, 3 meter achter de lijn, toch nog winners kon slaan."

  "Maar je kan niet ontkennen dat Goffin er een beetje bedeesd bijstond. Waarschijnlijk had een andere uitslag in de 2e set het in het voordeel van Goffin kunnen beslechten. Na die tiebreak is het wat bergaf gegaan."

  "Na de eerste set in zijn eerste match vreesde ik al een minder goeie afloop"

  Goffin werd door sommigen een outsider genoemd op toernooiwinst. "Dat klopt", beaamt Maes. "Ik denk dat dat ook terecht was. Hij heeft op het eind van het jaar getoond dat hij tussen de grote jongens thuishoort. Er ontbraken een paar grote namen op de tabel, Nishikori, Murray. Dan kom je in dat kransje van schaduwfavorieten."

  "Daar heb ik hem zelf ook bijgeplaatst. Maar toen de tabel getrokken werd, heb ik toch even de wenkbrauwen gefronst. Benneteau is heel ervaren, was nummer 25 van de wereld. Dan was er een mogelijke 3e ronde tegen Fognini, nadien Del Potro, Djokovic, Nadal, Federer. In voetbaltermen zouden we spreken van de groep des doods."

  "Het was de moeilijkst mogelijke tabel die hij zich kon inbeelden. Na de loting en toen ik zijn eerste wedstrijd zag, met een minder goeie eerste set, vreesde ik toch wel voor een minder goeie afloop."