• home
 • video
 • pas verschenen

  Biatlonlegende Bjørndalen (43) mag niet naar 7e Spelen: "Hij haalde criteria niet"

  Ole Einar Bjørndalen heeft een record van 13 olympische medailes.

  De Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen, met 13 medailles de meest gelauwerde winterolympiër, heeft geen plek gekregen in de olympische selectie van zijn land. De achtvoudige olympische kampioen was er sinds Lillehammer 1994 altijd bij.

  Bjørndalen, die 8 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons veroverde in 6 Winterspelen, hoopte op een zevende deelname. "Maar zijn individuele resultaten in de Wereldbeker waren niet goed genoeg", klonk het maandag bij het Noorse Olympische Comité (NOC) "Hij voldeed jammer genoeg niet aan de criteria."

  Die criteria waren één keer top 6 of 2 keer top 12 in een WB-manche, Bjørndalen raakte dit seizoen nog niet verder dan een 18e plaats. Zes andere Noren haalden wel die criteria.

  "Natuurlijk doet het pijn dat ik niet naar de Winterspelen mag", was de eerste reactie van de levende legende. "Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik mijn topvorm op tijd zou gevonden hebben, maar tot nu toe heb ik weinig kunnen tonen."

  Onklopbaar op Olympische Spelen van 2002

  Op 27 januari wordt Bjørndalen 44 jaar. Hij telt 95 individuele wereldbekerzeges op zijn palmares, 6 algemene wereldbekers en 20 wereldtitels. Op de Winterspelen was hij er sinds 1994 zeven keer bij en sinds 1998 pakte hij telkens minstens twee medailles. 

  Bij de Spelen in Salt Lake City in 2002 zette Bjørndalen een onuitgegeven prestatie neer: 4 keer goud in de 4 wedstrijden in het biatlon (sprint, achtervolging, individueel en met de Noorse estafetteploeg).