• home
 • video
 • pas verschenen

  Japanse topkajakker 8 jaar geschorst omdat hij rivaal dopingdrankje gaf

  Suzuki (archief) saboteerde wel meer concurrenten.

  Een Shakespeariaans drama in de Japanse kajakwereld: topper Yasuhiro Suzuki besmette een drankje van zijn concurrent Seiji Komatsu met een verboden spierversterkend middel. Het Japanse antidopingagentschap strafte Suzuki zwaar met een schorsing van 8 jaar. Komatsu werd in ere hersteld.

  Het incident vond plaats tijdens de nationale kampioenschappen in september. De 25-jarige Komatsu pakte de titel in de K1 200 meter, de 32-jarige Suzuki werd 8e. Na afloop werd Komatsu echter positief bevonden, gediskwalificeerd en voorlopig geschorst.

  De nationale kampioen ontkende pertinent elke vorm van doping, waarop de federatie na een onderzoek uitkwam bij de dader, Suzuki. Die bekende uiteindelijk de feiten en verklaarde dat hij anabole steroïden, zijnde methandienone, in een drankje van Komatsu had gedaan.

  Zo hoopte hij zijn kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio te vergroten. Suzuki en Komatsu waren op de wereldkampioenschappen eind augustus in het Tsjechische Racice nog teammakkers. De voorlopige schorsing van Komatsu werd inmiddels opgeheven en zijn palmares teruggegeven.

  Recidivist Suzuki

  De federatie ontdekte bovendien dat Suzuki op herhaaldelijke basis zijn concurrenten saboteerde door trainings- en wedstrijdmateriaal te stelen. Daichi Suzuki, de voorzitter van het overkoepelend Japanse sportagentschap, reageerde onthutst op de onthullingen. "Dit incident is ongezien in de sportgeschiedenis van Japan. Ik ben erg teleurgesteld."