• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Bij mij is het geloof in een olympische medaille nooit weggegaan"

  Bart Swings.

  Na een moeilijk seizoensbegin wil Bart Swings in februari schitteren op de Olympische Winterspelen. "Ik word elk weekend beter en beter. Bij mij is het geloof in een medaille nooit weggegaan", zegt de schaatser.

  Swings: "Ziekte en knieproblemen hadden grote impact"

  In Sotsji 2014 greep Bart Swings met een 4e plaats net naast een olympische medaille op de 5.000 meter. Eremetaal lijkt dan het hoofddoel 4 jaar later. Maar dit seizoen liep het nog niet op wieltjes voor de 26-jarige schaatser.

  "Het was inderdaad niet mijn beste start van het seizoen", zegt Swings aan Sporza. "Ik heb last gehad van mijn knie. En een paar weken voor de start van het seizoen ben ik ziek geworden."

  "Ik dacht dat dat allemaal niet zo’n grote impact zou hebben op mijn resultaten. Maar in de eerste wedstrijden werd duidelijk dat ik daar harder onder leed dan verwacht."

  "Vorm is in stijgende lijn"

  Maar in de periode van de waarheid lijkt Swings boven water te komen. "Elk weekend word ik beter", zegt Swings. "De vorm is in stijgende lijn en daar ben ik heel tevreden mee."

  Swings' doel blijft een olympische medaille. "Bij mij is het geloof in een medaille nooit weggegaan. Ook niet na die mindere seizoensstart."

  "Ik weet hoe het verlopen is in Sotsji. Ik begon toen ook vrij moeizaam aan het seizoen. Maar mijn doel is om "oké" te beginnen aan het seizoen en daarna alleen maar sterker te worden. En dat is nu zeker aan het lukken."

  "Massastart ligt me heel goed"

  Swings komt op de Winterspelen in Pyeongchang al zeker in actie op de 1.500 meter, de 5.000 meter en in de massastart. De massastart ligt me heel goed", zegt Swings.

  "In dat nummer heb ik al het grootste aantal podiumplaatsen verzameld, denk maar aan de Wereldbeker. Het is wel een heel onvoorspelbare wedstrijd."

  "Maar ook in die andere wedstrijden kan ik meespelen voor de medailles. In Sotsji werd ik 4e op de 5.000 meter. Op de 1.500 meter was ik vorig seizoen heel goed. Dit jaar gaat het minder op die afstand, maar in Salt Lake City voelde ik dat mijn snelheid terug is."