• home
 • video
 • pas verschenen

  Neoprof Lambrecht: "Eerst uitzoeken of ik ronde- of klassieke renner ben"

  Lambrecht maakt zijn profdebuut in de Tour Down Under.

  Bjorg Lambrecht (20) en Harm Vanhoucke (20) waren de jongste welpen op stage met Lotto-Soudal. Beide jonkies worden beschouwd als grote klimtalenten. "Maar we ervaren geen druk en nemen alle tijd om ons rustig te ontwikkelen bij de profs", zeggen Lambrecht en Vanhoucke in koor.

  Lambrecht: "Ik voel geen druk"

  Winst in Luik-Bastenaken-Luik en de Vredeskoers, 2e in de Ronde van de Toekomst, de Tour de Savoie Mont Blanc, de Giro della Valle d'Aosta en de Ronde van de Isard. De 20-jarige Bjorg Lambrecht stapt met een aktetas vol adelbrieven over naar de profs.

  "Maar ik voel geen druk", zegt Lambrecht aan Sporza. "Het is niet vanzelfsprekend dat Belgische profrenners een goed klassement rijden in rittenkoersen. Ik heb nog veel tijd om te leren en te rijpen bij de profs."

  "Ik wil eerst uitzoeken of ik een ronderenner ben of een man voor de klassiekers. Ik ben ook vrij explosief, waardoor ik bij de beloften vaak de beste klimmers moest volgen en hen dan klopte in de sprint."

  "Beetje raar om als neoprof WK bij beloften te rijden"

  Als neoprof bij een WorldTour-ploeg mag Bjorg Lambrecht in principe ook deelnemen aan het WK voor beloften (Innsbruck) op het einde van het seizoen.

  "Maar als ik de kans krijg om te starten bij de profs, zou ik dat aanbod zeker niet afslaan", zegt Lambrecht. "Als je een heel jaar bij de profs rijdt, vind ik het raar dat je dan het WK bij de beloften meerijdt."

  "Stel dat je als eerstejaarsprof wereldkampioen wordt bij de beloften, dan pak je eigenlijk een prijs af van een belofte. Dat is jammer. Ik weet dat het bijna onmogelijk is om als neoprof meteen een ticket te krijgen voor het WK voor de profs. Maar Laurens De Plus slaagde er toch ook in om als neoprof de olympische wegrit te rijden?"

  Vanhoucke: "Pure klimmer met tijdrit als werkpunt"

  Met Harm Vanhoucke heeft Lotto-Soudal nog een tweede neoprof aan boord. Maar de 20-jarige klimmer rijdt eerst nog een half jaar bij de beloften.

  "Ik heb op het einde van vorig seizoen mijn sleutelbeen gebroken, waardoor we besloten hebben om niet meteen vanaf 1 januari prof te worden", zegt Vanhoucke aan Sporza.

  "Bij de beloften wil ik eerst nog scoren in koersen zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Giro. Ook het WK voor beloften is een groot doel. Ik wil daar voor de regenboogtrui gaan."

  "Ik beschouw mezelf als een pure klimmer. Bij Lotto-Soudal krijg ik de tijd om me rustig te ontwikkelen. Mijn tijdrit is nog een groot werkpunt. Vorig jaar zat ik amper op mijn tijdritfiets, op stage met Lotto-Soudal werkte ik al meerdere keren aan mijn tijdrit. Ze zijn er dus mee bezig binnen de ploeg."