• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische vlag tijdens slotceremonie Winterspelen?

  Deze vrouw steunt de Russische atleten.

  0 / 0
  De schorsing die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Rusland heeft opgelegd, zal mogelijk op de laatste dag van de Winterspelen geheel of gedeeltelijk opgeheven worden. Dat zou de Russische atleten toelaten om tijdens de slotceremonie met hun eigen driekleur te paraderen.

  "Olympic Athlete from Russia"

  Russen die nooit betrapt zijn op dopinggebruik én de voorbije jaren buiten Rusland getest zijn, mogen volgend jaar onder neutrale vlag naar de Winterspelen in Pyeongchang (ZKo). Ze kunnen deelnemen onder de benaming "Olympic Athlete from Russia".

  De Russen zullen in Zuid-Korea sporten met de olympische vlag en de olympische hymne. Als ze zich gedragen kunnen ze op 25 februari tijdens de slotceremonie met hun eigen driekleur te paraderen.

  "Voorwaarde is wel dat Rusland aan alle eisen van het IOC voldoet, de beslissingen van het IOC respecteert en de consequenties ervan aanvaardt", legt Aleksandr Zjoekov uit. De voorzitter van het Russisch Olympische Comité is alvast niet welkom op de Spelen. Hij is geschorst als IOC-lid.

  Boycot?

  Volgende week komen alle betrokken Russen (sporters, coaches, artsen en officials) bij elkaar om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Het is niet ondenkbaar dat tijdens die bijeenkomst een algehele boycot van PyeongChang 2018 wordt afgekondigd.

  Begin november lieten Russische sportleiders al weten af te zullen zien van deelname als vlag, kleding en volkslied neutraal zouden moeten blijven. Gisteren gingen in Rusland opnieuw verscheidene (politieke) stemmen op om de Spelen dan maar helemaal links te laten liggen.

  IOC-voorzitter Thomas Bach ziet het niet tot zo'n boycot komen. "Aangezien we de Russische atleten die zuiver op de graat zijn toelaten deel te nemen, zie ik niet in waarom ze de Spelen zouden boycotten", verklaarde de Duitser. "Bovendien heeft een olympische boycot in het verleden nog nooit iets opgelost."

  Zuid-Korea: "Op één na beste beslissing"

  De Zuid-Koreaanse organisatoren van de komende Winterspelen hadden liever gehad dat de Russische atleten in Pyeongchang in de kleuren van hun land konden aantreden. Toch aanvaarden ze de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om alleen individuele Russische atleten te laten deelnemen onder olympische vlag.

  "We denken dat het individueel toelaten van Russen de op één na beste beslissing is, maar niet de beste", verklaarde Lee Hee-Beom, hoofd van het organisatiecomité van de Spelen in Pyeongchang (9-25 februari 2018).  "We wisten niet dat de sanctie zo sterk zou zijn."

  Lee had het IOC laten weten dat hij hoopte dat Rusland zou kunnen deelnemen aan de Spelen "op welke manier dan ook".