• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kan toegroeien naar de Spelen, in tegenstelling tot de Nederlanders"

  In februari wil Bart Swings op het podium van de Olympische Spelen staan.

  Bart Swings staat voor het seizoen van de waarheid. Over 3 maanden wil de 26-jarige schaatser oogsten op de Winterspelen in Zuid-Korea. "7 jaar geleden ben ik beginnen te schaatsen voor Pyeongchang 2018. Ik kijk er erg naar uit", zegt Swings.

  "Alles in het teken van de Spelen"

  Dit weekend begint Bart Swings zijn seizoen met de Wereldbeker in Heerenveen (Ned). "De eerste wedstrijd van een olympisch seizoen", vertelt een relaxte Swings aan Sporza.

  "Alles staat in het teken van de Winterspelen. Ik schaats de Wereldbekers om te groeien richting de Spelen."

  "De laatste jaren heb ik altijd met Pyeongchang in mijn achterhoofd gewerkt. 7 jaar geleden ben ik beginnen te schaatsen voor de Olympische Spelen van 2018. Daar kijk ik erg naar uit."

  "Ik kan wedijveren met de wereldtop op 3 afstanden. Met mijn skeelerroots ligt de massastart me misschien het best. Daar geef ik mezelf het meeste kans op een medaille. Dat heb ik al bewezen in de Wereldbekers."

  "Ook op de 1.500 meter en de 5 kilometer kan veel gebeuren. In Sotsji ben ik vierde geëindigd op de 5.000 meter."

  "Komend weekend verwacht ik nog niet te veel. De Nederlanders hebben al sterke kwalificatiewedstrijden geschaatst. Ik wil vooral wedstrijdritme opdoen. Daarna wil ik groeien."

  "Nederlanders hebben al moeten pieken, ik niet"

  Voor dit seizoen heeft Bart Swings het over een andere boeg gegooid. "Ik train nu met de nationale ploeg van Noorwegen, een erg goed team", legt de schaatser uit.

  "De laatste jaren schaatste ik in een commercieel team en was het soms zoeken naar sponsors. Nu heb ik meer zekerheid over mijn trainingspartners."

  "Sverre Lunde Pedersen (foto) is een schaatser van wereldniveau. Wij tillen mekaar naar een hoger niveau op training. En het is een leuke groep ook."

  "Vorig seizoen moest ik vaak alleen trainen. Dat was niet vanzelfsprekend. De samenwerking met de Noorse ploeg heeft daar verandering ingebracht. Nu moet ik klaar zijn voor het seizoen."

  "En ik heb voordeel dat ik kan toegroeien naar de Winterspelen, in tegenstelling tot de Nederlanders. Zij hebben al moeten pieken naar het Nederlands kampioenschap afstanden. Ik moet pas op mijn best zijn in februari."