• home
 • video
 • pas verschenen

  Welkom op de werkplek van Paul Herygers: het sportmagazijn van Herentals

  Aan deze balie komt de sportende jeugd uit Herentals materiaal oppikken.

  0 / 0

  Aan deze balie komt de sportende jeugd uit Herentals materiaal oppikken.

  U kent Paul Herygers ongetwijfeld als cocommentator van Michel Wuyts, maar wist u ook dat de oud-wereldkampioen veldrijden in het gewone leven magazijnbeheerder is in het sportcomplex in Herentals? Wij gingen een kijkje nemen.

  Materiaalmeester Paul deelt helmen uit

  Als we Paul Herygers op een woensdagochtend treffen in Herentals, is hij druk in de weer met het uitdelen van helmen aan een bende jonge BMX'ers.

  De scholieren lijken niet te beseffen dat ze worden geholpen door een oud-wereldkampioen. Dus geeft turnmeester Peeters een korte uitleg.

  Paul zelf is meer bezig met het welzijn van de jonge gasten. Hij keurt nog enkele helmen voor ze op hun BMX springen. 

  "Overdag moet je mij niet proberen lastig te vallen"

  "Vooral de fietsen hebben veel aandacht nodig", vertrouwt Paul ons toe. "We hebben BMX'en, cyclocrossfietsen en kregen pas nog een nieuwe lading mountainbikes."

  "Maar in dit magazijn hebben we alles. Je hebt niet veel nodig om kinderen gelukkig te maken. Kijk maar naar dit: indoor golf, een spel met plakballetjes. Dat is heel populair."

  Of Paul zelf ooit aan het sporten gaat in de sporthal? "Nooit. Vanaf het moment dat iets mag, is het niet leuk meer. Ik heb ook een jachtig leven. Als het hier voorbij is, wacht er elders wel een andere taak."

  "Mensen kennen mij van het veldrijden, maar wat ze niet zien, is dat ik ook weekends moet kloppen. Als het Gordel is, of een korfbalkampioenschap, dan word ik hier verwacht. Met die extra uren kan ik het me permitteren om tijdens de week iets als Putte-Kapellen op de motor te doen."

  "Maar ik doe alles even graag. Anders kan je dat tempo niet volhouden. Hier probeer ik de zaken eerst perfect af te werken. Overdag moet je mij dus niet proberen lastig te vallen. Ook omdat hier heel slechte GSM-ontvangst is."

  "Ik pieker wel eens over mijn werk"

  Paul Herygers lijkt altijd opgewekt door het leven te gaan. Maar heeft hij ook een donkere kant?

  "Als ik dan al eens pieker over iets, dan heeft dat ook altijd met het werk te maken. Bijvoorbeeld bij het becommentariëren van een cross."

  "Daar zeg je negen keer goede dingen, maar krijg je commentaar op je 10e uitspraak. Dat neem ik dan wel mee naar huis. Desondanks zeg ik steeds meer mijn gedacht."

  Aan de slag als (bonds)coach?

  Paul kreeg ooit de kans om aan de slag te gaan als coach bij verschillende veldritploegen. Maar die aanbiedingen sloeg hij telkens af.

  "Eerst was er Van Kasteren bij Telenet, later kreeg ik ook de vraag van Mettepenningen en Sven Nys. Toen het me de eerste keer gevraagd werd, wist ik er geen raad mee."

  "Ik heb het toen besproken met Michel Wuyts. Zijn antwoord was kort: "Blijf maar gewoon bij ons, Paul". En zo geschiedde. Ik doe dat enorm graag, in dat "kotteke" zitten."

  'Hét schouderklopje'

  Herygers werd vooral bekend door het beruchte schouderklopje aan het adres van Richard Groenendaal op het WK van 1994 in Koksijde. 

  "Voor mij is dat draaglijk geworden toen ook Richard zelf er vrede mee had. Het was best lastig, maar toch heb ik er nooit spijt van gehad."

  "In de roddelbladen had hij me in de aanloop naar dat WK onderuit proberen te halen. Maar zijn formule werkte niet. Ik heb er net kracht uitgeput. Dat schouderklopje was een antwoord op zijn uitspraken in de aanloop naar dat WK."

  "Ik ben een straatjongen"

  Of hij nog iets wil verwezenlijken? "Bijna uitbollen, zeker? Exotische reizen zijn aan mij niet besteed. Ik ben een straatjongen. Ik wil dringend mensen beginnen op te zoeken."

  "Ik heb vrienden over heel België, mensen van bijna 80 met wie ik eens moet gaan babbelen met een stukje gebak. Dat gaat voorlopig nog niet. Ik moet nog 5 jaar werken en ga dat ook geen dag langer doen. Hoewel ik hier graag ben."

  Over zijn dochter: "Laat dat kind leven"

  Dochter Femke Herygers zet af en toe een pikante foto van zichzelf op Instagram. 

  "Ze mag doen wat ze wil. Mij hebben ze altijd kort gehouden. Laat dat kind leven. Er is bewondering voor alles wat ze doet. Zo lang ze maar niet met een renner aankomt. Al heeft ze nu iemand die met de auto koerst …"

  En uiteraard gaan tegen de middag de helmen weer netjes in de kast...