• home
 • video
 • pas verschenen

  Carton: "Mijn grens overschreden en daar betaal ik de prijs voor"

  Louise Carton moet even op de rem gaan staan.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Louise Carton moet het deze winter noodgedwongen een pak rustiger aan doen. De atlete blijft sukkelen met haar rug en is zowel mentaal als fysiek vermoeid. "De eerste focus is nu om opnieuw gezond en fit te worden. Ik wil me weer goed voelen als atlete en als mens."

  "Het is heel jammer en frustrerend"

  Het is tot dusver een bijzonder moeilijk jaar geweest voor Carton. "De winter was conditioneel eigenlijk wel heel goed, maar toen had ik wat last van een maagzweer. Dat is dan allemaal wel goed gekomen, maar het zomerseizoen was weer heel zwaar."

  "Vanaf juni kreeg ik vrij veel rugproblemen en daar ben ik niet meer vanaf geraakt. We hebben op het einde van het seizoen nog wat geprobeerd, ik had nog een goede 3.000 meter willen lopen, maar het ging allemaal niet zoals gepland en gewild."

  "Het is heel jammer en frustrerend, ik hou het nu even heel rustig. Ik heb nu al iets meer dan vier weken gerust en was graag begonnen met de opbouw, maar ik merkte na het beëindigen van het seizoen dat ik toch wel met een enorme vermoeidheid zit. Zowel mentaal als fysiek. Ik heb dus gewoon nog meer tijd nodig."

  "Ik wou iets te graag beantwoorden aan de verwachtingen"

  Carton moet nu naar eigen zeggen de prijs betalen voor de inspanningen van de voorbije jaren. "Wat ik nu ervaar, is een vermoeidheid die ik de laatste jaren heb opgebouwd. Het is misschien jammer dat ik het zo ver heb laten komen, maar als atleet wil je bepaalde doelen bereiken en aan bepaalde verwachtingen voldoen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik over m'n eigen grenzen ben gegaan."

  "Anderhalf jaar geleden werd ik Europees kampioen en toen kwam ik in een dipje terecht waar ik moeilijk uit geraakte. Maar op dat moment zijn er verwachtingen van jezelf en komt er ook veel druk van buitenaf."

  "Ik wou iets te graag beantwoorden aan de verwachtingen. Ik heb veel doorzettingsvermogen en kan door veel zaken heen bijten. Maar het totaalpakket aan belastingen, de trainingen maar ook school en een aantal zware dingen die ik privé meegemaakt heb, was te zwaar."

  En dus is rust de enige remedie, mogelijk ook voor haar rugproblemen. "We hebben een scan laten nemen van mijn rug en daaruit blijkt dat er geen structurele afwijking is. We zijn het erover eens dat ik eerst van die vermoeidheid verlost moet zijn."

  "We weten niet of de rugproblemen daarmee opgelost zullen zijn, maar ik voel dat mijn lichaam een langere rustperiode nodig heeft. Als atleet geef je dat niet graag toe, dus het is wel belangrijk dat de arts dat ook nog eens gezegd heeft om mij wat af te remmen."

  "Hoop toch nog een stukje van de cross mee te pikken"

  Louise Carton in het veld, het is een beeld dat we deze winter dus niet zo vaak zullen zien. "Als ik kan starten met mijn wintervoorbereiding, zal ik sowieso een grote achterstand hebben ten opzichte van de vorige jaren en de andere atletes. Maar dat is op dit moment niet het belangrijkste."

  "Ik heb het doorzettingsvermogen om door heel veel heen te trainen, maar als ik dat nu doe, ga ik mezelf weer tegenkomen. Niet elk jaar kan even geweldig zijn, maar ik hoop toch nog een stukje van de cross mee te pikken."

  Maar op resultaten mikt Carton deze winter niet. "De eerste focus is nu om opnieuw gezond en fit te worden. Ik wil me weer goed voelen als atlete en als mens. De cross is altijd mijn eerste liefde geweest, meer dan de piste, en dat is nog altijd zo. Het is met pijn in het hart, maar het wordt noodgedwongen een rustige winter."

  "Als ik nu een stukje van mijn winter kan opgeven om er helemaal door te komen, ga ik er mezelf de komende jaren alleen maar dankbaar voor zijn. Ik kan nog heel veel mooie dingen laten zien. Het is nog niet afgelopen voor mij."

  "De cross blijft perfect combineerbaar met de piste"

  Hoewel haar rug haar vooral op de piste problemen bezorgt en haar hart in het veld ligt, overweegt Carton toch om de focus meer op de piste te leggen. "Voor een contract wordt er eigenlijk alleen maar gekeken naar prestaties op de piste. Ik vind dat zelf heel jammer, maar het is nu eenmaal zo."

  "Ik blijf de cross zien als iets dat perfect combineerbaar is met de piste. De reden dat ik meer last heb aan mijn rug op de piste, is omdat de intensiteit er hoger ligt dan in het veld."

  "Er is niemand die mij kan voorspellen wat mijn lichaam aan zal kunnen, maar ik geloof erin dat het onder controle kan komen. Je lichaam wordt niet alleen beïnvloed door mechanische aspecten, maar evengoed mentale en emotionele aspecten."

  "Net na de zomer was het even erg moeilijk en vroeg ik me af of mijn lichaam de belasting van de topsport wel aankan. Maar ik heb in het verleden al genoeg bewezen dat er veel meer in zit dan ik nu al getoond heb. Ik ben er nog niet klaar mee. Ik kan het maar een kans geven en dan zien we wel waar we uitkomen."