• home
 • video
 • pas verschenen

  Dewulf: "Laver Cup heeft veel weg van een showevenement"

  Voor Filip Dewulf had de Laver Cup niet gehoeven.

  In Praag wordt dit weekend de Laver Cup gespeeld, een nieuw tennistoernooi waarin Team Europe het opneemt tegen Team World. Met 12 topspelers onder wie Rafael Nadal en Roger Federer en tennislegendes John McEnroe en Björn Borg als coaches tekent de absolute tennistop present. Maar analist Filip Dewulf is niet enthousiast. "Ik weet niet of dit het juiste product is voor de tenniswereld."

  "Laver Cup ligt moeilijk in de tenniswereld"

  In de golfsport hadden we al de Ryder Cup waar Team Europe en Team America elkaar bekampen. Nu krijgt ook het tennis zijn eigen variant. Een ideetje van Roger Federer. "Ik snap dat het georganiseerd wordt. Ik denk dat het misschien wel iets kan worden op langere termijn", zegt Filip Dewulf.

  "Het idee is gepikt van het golf, daar werkt het goed en bestaat het al 100 jaar. Federer is daarop gesprongen met zijn management en probeert het te lanceren in het tennis. Maar ik weet niet of het op dit moment het juiste product is voor de tenniswereld."

  "Het is een beetje artificieel, het blijft een exhibitietoernooi. Het heeft nog tijd nodig om te groeien, maar heeft nu toch veel weg van een showevenement waar veel geld uitgereikt wordt. Daar springen die topspelers op."

  Volgens Dewulf gaat dat ten koste van toernooien zoals de Daviscup. "Kyrios was er wel bij het voorbije weekend, maar in de Daviscup hebben de toppers de voorbije jaren steeds vaker hun kat gestuurd. Dat is heel jammer. Nu proberen ze met iets artificieels daar toch ook op te mikken. Dat ligt een beetje moeilijk in de tenniswereld.”

  "Toppers klagen steen en been en dan organiseert Federer zo'n toernooi"

  Dewulf kan zich ook niet echt vinden in de timing van de Laver Cup. "Het wordt midden in het seizoen georganiseerd en gaat zo in concurrentie met z'n eigen product, de ATP-toernooien."

  “Al die kleine toernooien zijn nu een beetje bang. Ik begrijp de timing niet, qua aandacht zal het een groot verschil maken. In november was het beter geweest, dan is het iets rustiger op de kalender. Nu valt het tussen de Amerikaanse en Aziatische tournee, normaal een rustmoment voor de toppers om even te herbronnen. Maar er zal financieel wel iets tegenover staan.”

  Met de Laver Cup wordt de belasting voor de spelers in elk geval nog iets zwaarder. "Het is moeilijk te begrijpen, de toppers klagen steen en been dat de kalender overbelast is en dat ze niet kunnen deelnemen aan de Daviscup want dat vraagt veel energie. En dan organiseert Federer zelf in het midden van het seizoen zo’n exhibitietoernooi."

  "Het zorgt ook voor concurrentie met de ATP-toernooien van Metz en Sint-Petersburg. Die zijn niet blij want de aandacht gaat naar de Laver Cup. Op het einde van het seizoen had de Laver Cup wel gekund. Nu is het concurrentie met eigen product, ik denk niet dat dat positief is.”