• home
 • video
 • pas verschenen

  Tony Martin scherp voor UCI-preses Cookson: "Niks gedaan voor veiligheid"

  Tony Martin won al vier keer het WK tijdrijden.

  Morgen kiest de UCI een nieuwe preses. Tony Martin spaart zijn kritiek op de huidige bestuursleden niet: "Ze laten ons tegen een muur aanlopen", klaagt de 32-jarige wereldkampioen tijdrijden over de veiligheid in het peloton.

  Martin vindt dat er de laatste jaren op het gebied van veiligheid weinig tot geen vooruitgang geboekt is. En dat ondanks verschillende suggesties van de renners. Het spektakel in de parcours neemt de bovenhand en het aantal volgvoertuigen in de koers is een doorn in het oog.

  Vooral UCI-topman Brian Cookson, die morgen herverkiesbaar is, moet het ontgelden. "Ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben over zijn termijn. Hij heeft helemaal niets gedaan om de veiligheid in het peloton te verbeteren. Het lijkt erop dat hij zomaar wat doet. Het voelt alsof we op een muur botsen."

  "Chaos in rankings"

  Martin had nog een tweede punt van kritiek: "De ProTour en de verschillende rankings zijn een chaos. Het puntensysteem kan veel transparanter. Niemand weet welke punten je voor welke koers krijgt. Daardoor hebben maar weinig renners er interesse voor."

  Cookson tegen Lappartient

  De voorzittersverkiezingen zijn morgen. De 66-jarige Brit Cookson gaat voor een tweede mandaat, de 44-jarige Fransman David Lappartient is zijn uitdager. Lappartient is de voorzitter van de Europese bond.