• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom haalt België de halve finales op het EK? "Door onze gedrevenheid maken we 70% kans"

  De Belgian Cats vandaag op training.

  0 / 0

  De Belgian Cats vandaag op training.

  Hoe liggen de kaarten voor de Belgian Cats in de kwartfinales van het EK tegen Italië? Videoanalist/scout Sven Van Camp en aanvoerder Sofie Hendrickx schatten voor Sporza de sterkte van de Italiaanse dames in en zeggen waar de kansen voor België liggen.

  Uitslagen van Italië op het EK:

  • Italië - Wit-Rusland 80-60
  • Italië - Turkije 53-54
  • Italië - Slovakije 68-61
  • Barrage: Italië - Hongarije 49-48

  De hoogtepunten van Italië-Hongarije:

  Wat is de sterkte en de zwakte van Italië?

  Sofie Hendrickx: "Italië heeft een zeer sterke en intense ploeg met Giorgia Sottana en de jonge vleugelspeelster Cecilia Zandalisini als expontenten. Maar het is een ploeg die ons ligt. Hun zwakte ligt inside. Als je Ann Wauters en Emma Meesseman hebt, dan domineer je daar. Plus: wij zijn als team nog iets fysieker en iets sneller dan zij."

  Sven Van Camp: "Italië is zeker op de perimeter-posities een heel sterk team met enkele ervaren speelsters en ook een aantal jonge speelsters die het ons moeilijk kunnen maken. Outside beschikt het team over heel veel snelheid en agressiviteit. Op de inside-posities hebben ze stevige dames met iets minder lengte dan de onze, daar hopen we wat voordeel te kunnen uithalen."

  Is vrouwenbasketbal in Italië even sterk als het mannenbasketbal?

  Sven Van Camp: "Neen. De Italiaanse mannen doen het beter. Maar je moet wel eerlijk zeggen dat Italië in de jeugdtoernooien sinds enkele jaren ook bij de meisjes een vaste waarde is. Italië is een groot basketballand en dus leeft die sport daar enorm. De vrouwenploeg zal in de toekomst dus ook groeien."

  "Italië heeft barragematchen moeten spelen om door te stoten en won daarin met maar 1 punt verschil, maar dat zijn geen referentiewedstrijden. Je zag het in al die matchen: het ging er heel zenuwachtig aan toe. Het is top dat de Belgian Cats die barrages ontlopen hebben. Misschien is dat voor België een klein voordeel morgen."

  "We moeten niet bang zijn van Italië. Het is onze verdienste dat we in geen enkele wedstrijd op dit EK bang geweest zijn. Maar misschien moeten de Italiaanse vrouwen ook niet bang zijn van België. Bondscoach Philip Mestdagh schat de kansen in op 50-50. Dat is ook wat mij betreft een veilig antwoord."

  Wat is de sterkte van de Cats?

  Sofie Hendrickx: "Dat we de kortste weg naar de kwartfinales genomen hebben. Dinsdag hadden we daardoor een dagje rust en woensdag konden we onze training afwerken. We spelen in een zaal die 3 minuten van ons hotel ligt. Dat is de ideale voorbereiding."

  "We hebben op dit EK al zeer matuur gespeeld. De sfeer zit heel goed. Alle meisjes kennen hun plaats en hun rol. Ook op de bank probeert iedereen de ploeg vooruit te duwen."

  "Het respect dat we voor elkaar hebben is het belangrijkste. Het is misschien gevaarlijk om te zeggen, maar ik durf te beweren dat de kansen 70-30 voor België zijn", zegt Hendrickx.

  Sven Van Camp: "Ik zie een enorme gedrevenheid in de coaching staf en de speelsters. Dat is fantastisch om te zien. Ik denk dat het die gedrevenheid is die ons morgen de overwinning zal bezorgen."