• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Zandweghe: "Voel me eenzaam als ik alleen in de boot zit"

  Niels Van Zandweghe won brons op het EK.

  Een week geleden veroverde Niels Van Zandweghe (21) brons op het EK roeien in de lichte skiff. Toch kan hij niet wachten om weer met zijn maatje Tim Brys in de boot te kruipen.

  Omdat Tim Brys al een hele tijd out is met een blessure is Niels Van Zandweghe even overgestapt van de lichte dubbeltwee naar de lichte skiff. Mét succes, want afgelopen zomer veroverde hij goud op het WK voor beloften en vorige week pronkte hij met brons op het EK voor senioren.

  "Die bronzen medaille was beter dan verwacht, maar nu knaagt het toch een beetje omdat ik op 19 honderdsten van de winst eindigde. Als ik nu eens 3 slagen vroeger was gaan sprinten, dan ging ik er misschien nog over."

  In een postolympisch jaar zou je kunnen verwachten dat het deelnemersveld op het EK van mindere kwaliteit was, maar niets was minder waar. "Heel veel jongens die in de lichte dubbeltwee roeiden in Rio, zijn speciaal voor dit jaar overgestapt."

  "Hele dag alleen op het water, dat is om gek te worden"

  Van Zandweghe staat al te popelen om zelf weer de omgekeerde overstap te maken, van de lichte skiff (dat geen olympisch nummer is) naar de lichte dubbeltwee.

  "Ik ben een groepsmens. Ik heb het gevoel dat ik net iets meer kan als ik met twee in de boot zit. Ik ben bij momenten eenzaam als ik alleen in de boot zit. Een hele dag alleen op het water zitten, dat is om gek te worden."

  "Van de eerste Wereldbekermanche samen met Tim verwacht ik wel nog niet al te veel, maar op het WK kunnen we hopelijk wel de top 8 al halen."

  "Ben mentaal sterker geworden door niet-selectie voor Rio"

  Nu is hij de koning te rijk, maar een jaar geleden zat Van Zandweghe nog in zak en as, toen hij samen met Brys niet naar de Olympische Spelen mocht, ondanks dat het duo zich geplaatst had. De enige Belgische plaats ging immers naar Hannes Obreno, nota bene een clubgenoot van Van Zandweghe.

  "Die periode heeft me mentaal sterker gemaakt", zegt Van Zandweghe. "Ik heb me niet laten doen door die tegenslag. En ik kon sportieve revanche nemen door wereldkampioen bij de U23 te worden. Ik heb dat hoofdstuk afgesloten."