• home
 • video
 • pas verschenen

  Goos na comeback: "Dit smaakte even zoet als een overwinning"

  Goos: "De laatste meters waren heel emotioneel."

  Bijna exact een jaar nadat Sofie Goos een messteek kreeg op training, werd ze vijfde in de halve triatlon in Lissabon. "De laatste meters waren heel emotioneel. Ik voelde me weer gewoon triatlete", vertelde ze na haar comeback.

  Sofie Goos werd vorig jaar het slachtoffer van een verwarde man met een mes. Die viel haar aan tijdens een trainingsloopje. "Het is een heel moeilijk jaar geweest, fysiek en mentaal. Ik heb hard gevochten om weer mijn oude niveau te bereiken. Daar ben ik nog niet, maar ik ben wel op de goeie weg."

  "Die laatste meters waren dan ook heel emotioneel gisteren. Je denkt terug aan alles wat er gebeurd is. Er waren ook traantjes bij. Mijn man stond aan de finishlijn. Hij heeft dat ook allemaal van dichtbij meegemaakt. Hij heeft nieuwe sponsors gezocht bijvoorbeeld. Het was een intens jaar voor ons en dit was de kers op de taart."

  Goos werd uiteindelijk 5e. "Ik had vooraf geen plaats in gedachten. Ik wilde me gewoon weer triatlete voelen. Het zwemmen ging niet zo goed, maar tijdens het fietsen en het lopen had ik wel een goed gevoel. Ik heb toch een paar goeie atletes achter mij kunnen houden."

  "Ik was voor de wedstrijd ook wat onzeker als atleet. Mijn lichaam recupereert nog altijd trager, mijn energiepeil is niet altijd optimaal. Maar na mijn prestatie van gisteren moet ik dat uit mijn hoofd zetten. Ik moet vooruit kijken en weer vertrouwen hebben in mezelf. Dit is geen zege of podiumplaats, maar het smaakt wel even zoet."

  "Ik wil er nog zeker een jaar bijdoen"

  "Ik had geen last van die messteek tijdens de wedstrijd. Ik kon die knop goed omdraaien. Maar ik heb het afgelopen jaar veel naar mijn lichaam moeten luisteren. Als atleet wil je je lichaam net pushen en je grenzen verleggen. Of ik ooit nog zo goed word als vroeger, weet ik niet. Daar willen de artsen ook geen uitspraak over doen."

  Goos vierde afgelopen weekend ook haar 37e verjaardag. Denkt ze aan stoppen? "Dit jaar zal ik zeker nog afmaken en ik wil er nog graag een jaartje bijdoen. Ik ben nu ook naar Spanje verhuisd en in mijn hoofd woon ik volgend jaar ook nog daar. Ik kan daar goed trainen en heb niet te veel verplichtingen. Dat is het ideale scenario."

  "Na die messteek was stoppen geen optie. Ik had nog te veel doelen. Ik wil nog heel graag eens een volledige triatlon winnen en er zijn nog een paar races die ik zeker wil lopen."

  "Hawaï? Dat is dit jaar geen optie. Ook voor volgend jaar blijft dat een vraagteken. Maar als de kans er is, zou dat wel de ideale afsluiter van mijn carrière zijn."