• home
 • video
 • pas verschenen

  Unicum: Keniaans koppel zegeviert op de marathon van Parijs

  Lonyangata en Rionoripo moeten niet voor elkaar onderdoen.

  Dat Kenia de scepter zwaait op de marathon is niet nieuw, maar voor het eerst blijven de gouden medailles op een belangrijke marathon binnen één Keniaans gezin. Bij de mannen was Paul Lonyangata de beste, bij de vrouwen liep Purity Rionoripo een parcoursrecord in Parijs.

  Meer dan 50.000 sportievelingen liepen onder een stralende hemel door de Parijse straten en passeerden onder meer langs de Eiffeltoren. Van alle architecturale pracht kon Paul Lonyangata niet echt genieten.

  Na ruim 42 kilometer hield de ex-winnaar van de marathons van Lissabon en Sjanghai met een eindtijd van 2u 06'10" ruim een halve minuut over op zijn landgenoten Stephen Chebogut en Solomon Yego.

  Lonyangata moest vervolgens nog geen kwartiertje wachten om zijn winnende vrouw te omarmen. Purity Rionoripo dook vier minuten onder haar vorige PR en deed met een tijd van 2u 20'50" ook ruim een minuut af van het Parijse parcoursrecord. De Keniaanse Agnes Barsosio en de Ethiopische Flomena Cheyech vervolledigden het podium.

  Tweets en sfeerbeelden van de marathon: