• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Dat een topper als Sumgong wordt betrapt is een echte klap"

  De positieve epo-test van Jemima Sumgong zet de Keniaanse atletiek niet voor het eerst in een slecht daglicht. Wat is er aan de hand in Kenia? Sporza-atletiekjournalist David Naert kijkt verder dan dit ene geval.

  "Sumgong die betrapt wordt op doping mag je gerust een serieuze dreun voor de Keniaanse atletiek noemen", kadert Naert het belang van deze positieve test. "Vergeet niet dat Kenia ongelooflijk succesvol was in de atletiek op de Olympische Spelen in Rio."

  "Na de Verenigde Staten behaalde Kenia de meeste medailles in de atletiek, met onder meer dubbel goud op de marathon. Eliud Kipchoge bij de mannen en Jemima Sumgong bij de vrouwen."

  "Zij werd de allereerste Keniaanse Olympische kampioene op de marathon en werd bij haar thuiskomst uit Rio als een heldin onthaald."

  "2016 was een topjaar voor haar met winst in de gerenommeerde marathon van Londen en dan olympisch goud. Als zo een absolute topper in de internationale atletiek betrapt wordt, is dat een echte klap."

  "Keniaanse atletiek heeft zeker een probleem, cijfers spreken voor zich"

  De positieve test van Sumgong bevestigt een kwalijke dopingreputatie die Kenia al langer meesleurt. "Een hele tijd bestond de kans dat Kenia uitgesloten zou worden voor de Spelen in Rio omdat de dopingbestrijding er niet in overeenstemming was met de WADA-regels."

  "Dat werd op het laatste moment in orde gebracht, maar Kenia heeft zeker nog een probleem. De cijfers spreken voor zich. Tussen 2011 en 2016 werden bijna 50 Keniaanse atleten betrapt. Dat ging meestal niet om grote namen."

  "Die zijn pas de jongste tijd opgedoken. Bijvoorbeeld een andere marathonloopster, Rita Jeptoo, die nog met Sumgong trainde. Ook zij werd betrapt op epo-gebruik. Zij zit ondertussen een schorsing uit van vier jaar."

  "Of je kan spreken over een door de staat georganiseerd dopingsysteem kan je niet zeggen. Maar wat in een reportage van de Duitse omroep ARD wel te zien is is dat het helemaal niet moeilijk is om aan verboden middelen te raken in Kenia. De reportage toonde ook dat er in trainingscentra verboden middelen worden gebruikt." 

  "Ze werd betrapt bij een controle van IAAF en de grote marathons"

  Sinds dit jaar zijn de controles in Kenia opgevoerd, een maatregel die door Sumgong  openlijk werd gesteund. "Nu werd Sumgong betrapt bij een controle buiten competitie van de IAAF, met steun van de organisatoren van de grote marathons."

  "Sumgong is momenteel leider in het regelmatigheidsklassement van de grote marathons. Als ze dat had gewonnen zou ze 250.000 dollar opstrijken. Daar mag ze een kruis over maken, al is het nog wachten op de analyse van het B-staal. Als dat ook positief is, zal ze worden geschorst voor lange tijd. In 2012 werd ze al eens betrapt op het gebruik van prednisolone. Ze zei toen dat het was om een heup te behandelen en werd geschorst voor een jaar."