• home
 • video
 • pas verschenen

  Harde kern AIK vindt achterpoortje voor maskerverbod: nikab duikt massaal op

  Zo zag het vak van de harde kern van AIK er zondag uit.

  De harde kern van de Zweedse eersteklasser AIK heeft een loopje genomen met een nieuwe wet die gezichtsmaskers verbiedt bij sportwedstrijden. Ze maken gebruik van een achterpoortje om zichzelf onherkenbaar te maken met behulp van een nikab.

  De "Ultra's" van AIK, een club uit het noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm, kunnen niet beschuldigd worden niet creatief te zijn. Die creativiteit leverde afgelopen zondag opmerkelijke beelden op bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen.

  AIK speelde zijn eerste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Häcken. In het vak van de harde kern doken verrassend veel mensen op, gehuld in een nikab, een traditioneel Islamitisch kledingstuk waarbij alleen de ogen worden vrijgelaten.

  Snel was duidelijk dat het om een actie van de Ultra's was. Ze reageerden daarmee op een nieuwe Zweedse wet die vanaf 1 maart in werking trad. De wet verbiedt toeschouwers bij sportevenementen om hun gezicht te bedekken, maar laat een uitzondering: "de wet geldt niet voor wie zijn gezicht bedekt om religieuze redenen."

  "De ultra's van AIK bedoelen het goed. Nu "maskeren" we ons omwille van religieuze redenen. Vrijheid voor de ultra's is ons doel. Bedankt (minister) Ygeman voor het achterdeurtje", schreven de Ultra's op een spandoek.

  Minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman kon wel lachen met de actie. "Eerlijk gezegd vond ik het spandoek wel grappig. Het is goed dat de fans een beetje humor hebben."