• home
 • video
 • pas verschenen

  Fukushima gaststad voor baseballtoernooi op Olympische Spelen

  Niet alle wedstrijden zullen in de stadions in Tokio gespeeld worden.

  Fukushima, de Japanse stad waar 6 jaar geleden een kernramp plaatsvond, mag tijdens de Spelen in Tokio in 2020 ook matchen organiseren. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité goedgekeurd. De openingsmatch van het baseballtoernooi zal in een stadion in de stad gespeeld worden.

  In 2011 trof een aardbeving het noordoosten van Japan. Ze veroorzaakte een vloedgolf en de kerncentrale van Fukushima raakte zwaar beschadigd. Er kwam radioactieve straling vrij en zo'n 12.000 mensen moesten het gebied toen verlaten. Zes jaar later wil de Japanse regering de stad weer heropbouwen.

  Het organiseren van een olympisch toernooi moet daarbij helpen. Het IOC heeft het licht nu op groen gezet om enkele baseballwedstrijden in een stadion in Fukushima te laten spelen. "Het blijven de Spelen van Tokio, maar minstens de openingswedstrijd zal in Fukushima gespeeld worden", vertelde Yoshiro Mori, hoofd van de organisatie van Tokio 2020.

  De keuze voor baseball is niet onbelangrijk want het is een van de populairste sporten in Japan. De sport staat in 2020 bovendien voor het eerst weer op het olympische programma. 

  "We willen op deze manier de mensen uit het getroffen gebied steunen en weer hoop geven. Tokio 2020 moet een voorbeeld worden voor de heropbouw van het land en de stad na de ramp van zes jaar geleden."