• home
 • video
 • pas verschenen

  Enquête 6 maanden na Rio: Belgen steeds positiever tegenover atleten met handicap

  De Paralympische Spelen in Rio waren een enorm succes voor België.

  Zes maanden geleden veroverde Marieke Vervoort de 11e medaille voor België op de Paralympische Spelen? Een enquête toont nu aan dat deze Spelen hun impact in ons land niet gemist hebben.

  Belangrijkste resultaten van het onderzoek

  • 2 op de 3 Belgen geven aan dat de paralympiërs hun perceptie over handicaps positief beïnvloeden
  • 6 op de 10 Belgen laten weten dat de resultaten op de Paralympische Spelen een positieve impact hadden op de manier waarop ze kijken naar personen met een handicap

  Paralympische atleten worden door het publiek vooral geassocieerd met waarden als moed, respect en doorzettingsvermogen.

  • 33% zegt geïnteresseerd te zijn in G-sport in het algemeen, waarbij de interesse mannen, vrouwen en leeftijdscategorie evenredig verdeeld is
  • 7 op de 8 Belgen hechten evenveel waarde aan de resultaten van olympische sporters als van paralympische sporters

  De inspanningen die het laatste decennium werden geleverd om paralympische prestaties als topsportprestaties te laten erkennen werpen hun vruchten af.

  • 10% geeft aan zich nog steeds ongemakkelijk te voelen bij personen met een handicap die aan sport doen
  • 60% wil meer nieuws over paralympische sporten zien/horen/lezen in de media. Na Londen, 4 jaar geleden, was dit wel nog 80%

  Uit de enquête blijkt ook wel dat het classificatiesysteem, waarbij de atleten in verschillende klassen onderverdeeld worden naargelang hun handicap, een belangrijke reden is voor het gebrek aan interesse.

  Wat zijn de conclusies?

  Jerome Bouchat van onderzoeksbureau Nielsen Sports vat de enquête samen: "De Belgische bevolking heeft een positieve attitude getoond tegenover de integratie, bijstand en sociale steun aan personen met een handicap. Er was dus geen enkele reden om te denken dat de Paralympische Spelen niet op dezelfde manier gepercipieerd zouden worden (als de Olympische Spelen)."

  "De resultaten van ons onderzoeken tonen een massale steun van de Belg aan de paralympische atleten en een zeer positieve perceptie tegenover hun prestaties op de Spelen."