• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ex-coach van Swings: "Bart moet met betere schaatsers trainen"

  Bart Swings is met lege handen naar huis gekeerd van het WK schaatsen. Rutger Tijssen, ex-coach van Swings, analyseert zijn voormalige pupil. "Het is niet zo dramatisch als jullie in België denken", vertelt de schaatscoach aan Sporza.

  Het WK in Gangneung was voor Bart Swings het hoofddoel van dit seizoen. Maar met de achtste plaats op de massastart als beste resultaat zal hij wellicht toch niet tevreden geweest zijn. Moeten we ons zorgen maken over Swings een jaar voor de Winterspelen?

  "Ik weet niet precies wat hij nu doet. Eigenlijk kan ik alleen iets zeggen over de periode waarin ik hem trainde, zo'n 1,5 à 2 jaar geleden. Ik weet wel dat hij vorig jaar een goed seizoen had. Toen reed hij met schaatsers van een ander kaliber om zich heen, zoals Jan Blokhuijsen en Joey Mantia", weet Thijssen.

  "Als je met betere schaatsers traint, word je beter. Ik zou Bart aanraden om een omgeving te zoeken met schaatsers die hem uitdagen. Hij moet niet voorop in de trein rijden, maar naar iemand kunnen kijken en dat een stukje nadoen. Dan kan hij hele grote stappen maken."

  "Schaatsen is heel veel techniek en coördinatie. Als je dat stukje techniek wat verwaarloost of als het wegebt - dat is wat er wellicht gebeurt nu - dan wordt het heel moeilijk. Dan mag je fysiek nog zo hard trainen, dat kun je niet bijtrainen. Techniek is heel belangrijk."

  "Bart kan dat zeker nog aanpassen, maar je moet daar dag in dag uit mee bezig zijn. In elke trainingsvorm moet een technisch aspect zitten. Het is niet ver weg bij hem en het is niet zo dramatisch als jullie in België denken. Het verschil is niet zo groot."

  "Swings is medaillekandidaat op vier afstanden"

  Moet Bart Swings een Nederlandse ploeg zoeken of zitten onze noorderburen een jaar voor de Spelen niet te wachten op een Belg die sterker wil worden? "Bart is een medaillekandidaat op vier afstanden. Die weiger je niet omdat hij een concurrent is", vindt Tijssen.

  "Van concurrentie word je beter. Je hebt dat nodig, ook binnen één ploeg. In mijn huidige ploeg heb ik ook Jan Blokhuijsen en daaronder twee jonge kerels die dicht tegen hem aanzitten. Dat is alleen maar goed, voor iedereen."