• home
 • video
 • pas verschenen

  Mo Farah vraagt zich af of hij nog naar zijn vrouw en kinderen mag in de VS

  Mo Farah op de Spelen in Rio de Janeiro.

  Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah reageert scherp op het verbod dat de Amerikaanse president Donald Trump aan inwoners uit zeven moslimlanden oplegt om naar de VS te reizen. "Op 1 januari werd ik nog geridderd door hare majesteit, nu maakt Trump me tot een vreemdeling", zegt Farah.

  Trump ondertekende vrijdag een decreet waardoor reizigers uit zeven "gevaarlijke moslimlanden" (Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië) de Verenigde Staten niet meer in mogen. Zo wil de president de natie "tegen buitenlandse terroristen beschermen".

  Mo Farah dreigt één van de vele slachtoffers te worden van de maatregel. De in Somalië geboren Brit woont al zes jaar met zijn vrouw en vier kinderen in Portland (Oregon), aan de westkust van de VS.

  Momenteel traint Farah in Ethiopië en is hij niet zeker dat hij nog naar huis kan. "Ik ga mijn kinderen moeten vertellen dat papa misschien niet thuis komt", aldus Farah.

  "Ik ben een Britse burger die zes jaar in de VS woont. Ik werk hard, betaal mijn belastingen en voed mijn kinderen op in een land dat ze als het hunne beschouwen. Nu vertellen ze mij en vele anderen dat we niet langer welkom zijn."

  "Politiek van begrip in plaats van haat"

  De 33-jarige Farah, die in 2012 en 2016 olympisch goud veroverde op de 5 en 10 kilometer, werd in de Somalische hoofdstad Mogadishu geboren. Op 8-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn vader naar Groot-Brittannië. In 2011 emigreerde hij naar de VS.

  "In het Verenigd Koninkrijk heb ik de kans gekregen om mijn dromen te realiseren. Ik ben trots dat ik iets heb kunnen terugdoen door de Britten medailles te schenken op grote kampioenschappen en werd er door de koningin met de grootste erkenning bedacht. Mijn verhaal is een schoolvoorbeeld van wat er kan gebeuren als je een politiek van medeleven en begrip volgt, in plaats één van haat en uitsluiting."