Ga naar de inhoud

meest recent

Michel Wuyts over de laatste Elfstedentocht: "Feeëriek"

 wo 4 januari 2017 10:00
Henk Angenent vergaart eeuwige glorie op de Bonkevaart.
Exact 20 jaar geleden, op 4 januari 1997, vond de voorlopig laatste Elfstedentocht plaats. Michel Wuyts bracht live verslag uit. "Het kon de laatste keer zijn. Dat is ook gebleken", blikt onze wielercommentator terug.

Elke winter bidden onze noorderburen voor stevig vriesweer. Pas als de ijslaag overal in Friesland 15 centimeter dik is, kan er geschaatst worden tussen de elf steden in het noorden van Nederland.

20 jaar geleden won Henk Angenent de 15e en voorlopig laatste Elfstedentocht. Michel Wuyts (foto) gaf commentaar voor de BRTN.

"Onvergetelijk vanwege eenmaligheid", herinnert hij zich. "We hadden een idee: "Onthoud dit, want het kan de eerste en de laatste keer zijn." Dat is ook gebleken."

Wuyts brengt niet elke dag verslag uit van het schaatsen. "Het is gelijkaardig aan wielercommentaar, een rechtstreekse die zich verplaatst van A naar Z. Dat feeërieke van het nachtspektakel, dat werkt op je in. Je beleeft alles, al was het maar een uur."

🎬 Bekijk de ontknoping van de 15e Elfstedentocht

4 januari 1997: de 15e Elfstedentocht draait uit op een sprint met zijn vijven. Bert Verduin gaat als eerste aan, maar Henk Angenent en publiekslieveling Erik Hulzebosch benen hem bij. Het is spruitjeskweker Angenent die het haalt. Hij volgt veeboer Evert van Benthem op als winnaar van de Elfstedentocht.

"Wat me bijblijft is Piet Kleine"

Michel Wuyts: "Henk Angenent wint, maar wat me bijblijft is Piet Kleine. Vijfde. Hij had een stempelpost gemist en kreeg het mythische Elfstedenkruisje niet. Ik ging die toen interviewen. De gelatenheid waarmee hij dat nam, is onuitgegeven."