• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brussel en Zürich organiseren finales van vernieuwde Diamond League

  De Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion.

  De Diamond League-meetings steken vanaf volgend jaar in een nieuw jasje. Atleten kunnen punten verdienen in 12 kwalificatiemeetings en in Zürich en Brussel wordt in een finale met de beste 8 atleten per discipline de jackpot verdeeld.

  In de huidige formule kunnen de atleten in verschillende meetings punten sprokkelen en wordt aan het einde van het seizoen de eindafrekening gemaakt. Maar met kwalificatiemeetings en finales in Zürich en Brussel wordt het Diamond League-concept dus aangepast.

  De totale prijzenpot die in het Koning Boudewijnstadion wordt verdeeld, gaat van 500.000 naar 1,6 miljoen dollar, het hoogste prijzengeld in de atletiekgeschiedenis. Dat moet de competitie meer glans geven en moet ervoor zorgen dat de beste atleten er tot het einde van het seizoen vol voor blijven gaan.

  "Het is belangrijk om het belang van deze competitie nog te doen toenemen en uit te bouwen voor de toekomst", argumenteert IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "Met deze aanpassingen maken we onze topmeetings aantrekkelijker."

  "Dit is een erkenning voor de Memorial en voor Brussel", reageert Bob Verbeeck, gedelegeerd bestuurder van de Memorial. "Het is voor de sport en voor de Diamond League als uithangbord een noodzakelijke zaak. Het seizoen zal boeiender worden, de finales veel spannender."

  "Voor het publiek en de tv-kijker wordt het ook veel duidelijker", zegt Memorial-voorzitter Wilfried Meert. "We krijgen twee keer 16 echte finales, waarvan de winnaar ook de kampioen van het seizoen is."

  Welke finales krijgen we in Zürich en Brussel?

  De twaalf kwalificatiemeetings vinden in Doha (05/05), Shanghai (13/05), Eugene (27/05), Rome (08/06), Oslo (15/06), Stockholm (18/06), Parijs (01/07), Lausanne (06/07), Londen (09/07), Rabat (16/07), Monaco (21/07) en Birmingham (20/08) plaats.

  Donderdag 24 augustus worden in Zürich de finales van de 100, 400, 1.500 en 5.000 meter, de 400 meter horden, het hoogspringen, polsstokspringen, verspringen en speerwerpen voor mannen en die van de 200 en 800 meter, 3.000 meter steeple, 100 meter horden, het hink-stap-springen, kogelstoten en speerwerpen voor vrouwen afgewerkt.

  Vrijdag 1 september volgen in Brussel de finales van de 200 en 800 meter, 3.000 meter steeple, 110 meter horden, het hink-stap-springen, kogelstoten en discuswerpen voor mannen en de 100, 400, 1.500 en 5.000 meter, de 400 meter horden, het hoogspringen, polsstokspringen, verspringen en discuswerpen voor vrouwen.