• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Tichelt: "Tokio is nog haalbaar als het draait zoals het laatste jaar"

  Van Tichelt is een van de anciens op de stage op Lanzarote.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Dirk Van Tichelt veroverde brons op de Olympische Spelen in Rio. "Die medaille maakt een wereld van verschil", zegt de judoka, die nog altijd plezier beleeft aan zijn sport. "Als de goesting er niet meer is, dan hang ik mijn kimono aan de haak."

  Dirk Van Tichelt was een van de Belgische medaillewinnaars op de Spelen in Rio. Hij veroverde brons en deed daarmee beter dan bij zijn vorige deelnames aan de Spelen. "Mijn thuiskomst? Dat was een enorm verschil. In Peking verlies ik de kamp voor brons en in Londen was het helemaal niet goed."

  "Die medaille maakt zeker een wereld van verschil. Je wordt wel een beetje geleefd. Op de momenten dat ik thuis in mijn zetel zat, was ik het gelukkigst. Dan kon ik even tot rust komen. Maar het is wel allemaal plezant. Dat is mooi om mee te maken dat die medaille tot meer leidt."

  Op Lanzarote neemt Van Tichelt deel aan de BOIC-stage. "Dit is de echte start van het nieuwe seizoen. Ik besef wel dat ik bij de ouderen hoor."

  "Tokio? Ik denk wel dat het nog haalbaar is, 4 jaar is natuurlijk lang in topsport. Maar als het blijft draaien zoals vorig jaar, is het haalbaar. Nu ga ik het jaar per jaar bekijken."

  "Als de goesting er niet meer is, dan hang ik mijn kimono aan de haak. Je moet er plezier in hebben."

  "Ik denk niet dat het opportuun is om van categorie te veranderen, het is een gok en velen proberen, maar weinig slagen. Ik heb ook niet zo veel problemen met mijn gewicht, ik kan dat nog onder controle houden. Dat afvallen is niet plezant, maar topsport is nu eenmaal extreem."

  Over Shohei Ono, die hem uit de kamp voor goud hield: "Op stage zal ik hem eens vastpakken"

  In Rio moest Van Tichelt in de halve finale zijn meerdere erkennen in de Japanner Shohei Ono, die nadien het goud zou pakken in de klasse tot 73 kilogram.

  Droomt Van Tichelt van revanche op de Spelen van 2020? "Ik wil hem zeker nog tegenkomen, dat vuur brandt nog in mij. Maar of dat dan in Tokio in de finale moet zijn, ik wil hem eerder al eens kloppen. Op stage in Japan zal ik hem zeker wel eens vastpakken", lacht hij.