• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WADA: "Ernstige tekortkomingen bij dopingcontroles in Rio"

  Eén staal was meer dan twee weken zoek.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Atleten die niet konden gevonden worden en stalen zonder naam: volgens het Wereldantidopingagentschap WADA is er heel wat misgelopen bij de dopingcontroles tijdens de Olympische Spelen in Rio. Dat staat in een rapport op de site van het WADA.

  Het Wereldantidopingagentschap stelde een team van waarnemers aan om de dopingcontroles tijdens de Spelen onder de loep te nemen. Hun bevindingen zijn nu gepubliceerd op de website van het WADA en het rapport is niet mals.

  Zo konden heel wat atleten niet gevonden worden, onder andere door een gebrek aan opleiding van de chaperons, die de atleten naar een controle moesten begeleiden. Die chaperons kwamen vaak niet opdagen of spraken geen woord Engels.

  Bovendien gingen ze vaak bij het team van een atleet vragen waar hij of zij was, waardoor de onverwachte controle geen verrassing meer was.

  Op sommige dagen kon zo slechts de helft van de geplande tests uitgevoerd worden.

  Een honderdtal stalen kon door fouten bij de gegevensverwerking dan weer niet worden gelinkt aan een bepaalde atleet. In één geval raakte een staal zoek en dook het pas twee weken na de Spelen opnieuw op.

  Amper tests bij "risicosporten"

  Verder staat in het rapport te lezen dat bij bepaalde zogenaamde "risicosporten", zoals gewichtheffen, amper tests werden uitgevoerd. Toch werden twee medaillewinnaars in het gewichtheffen betrapt: de Roemeen Gabriel Sincraian en de Kirgiziër Izzat Artykov (kleine foto).

  De waarnemers vonden het ook opmerkelijk dat er geen enkele voetballer buiten competitie werd getest.

  "Er waren te veel mogelijkheden voor ervaren atleten zonder scrupules om het antidopingsysteem te omzeilen", klinkt het in het rapport.

  Toch was er niet alleen slecht nieuws. De waarnemers stelden vast dat het antidopinglaboratorium in Rio, dat voor de Spelen nog werd geschorst, wel aan een hoge standaard voldeed. "Het was uitstekend uitgerust en er werd heel secuur en over het algemeen bijzonder efficiënt gewerkt."

  IOC reageert: "Er zijn zeker voldoende controles uitgevoerd"

  Het Internationaal Olympisch Comité IOC is wél tevreden over het antidopingprogramma op de Spelen in Rio de Janeiro. "Het programma is succesvol verlopen", reageert het IOC op het rapport van het WADA.

  "Er waren in het begin wel enkele problemen, zoals het tekort aan middelen en deskundige vrijwilligers. Maar dat heeft de organisatie prima aangepakt. Er zijn zeker voldoende controles uitgevoerd."