• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Iraanse paralympiër is overleden na val in de wegrit

  Golbarnezhad eindigde 14e in de tijdrit.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad (48) is op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro overleden na een val in de wegrit (C4-5). Hij kwam ten val in een afdaling en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. "Hartverscheurend", reageert de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

  Bahman Golbarnezhad (48) realiseerde in Rio de Janeiro zijn tweede deelname aan de Paralympische Spelen, nadat hij ook in Londen al had deelgenomen. In de tijdrit in Rio eindigde hij op de 14e plaats.

  Volgens de eerste berichten kwam de Iraniër vandaag tijdens de wegrit zwaar ten val in een afdaling. Golbarnezhad kreeg de eerste verzorging toegediend op het parcours, maar werd getroffen door een hartstilstand. Kort na zijn aankomst in het ziekenhuis is hij overleden.

  "Hartverscheurend"

  "Dit is hartverscheurend nieuws", reageert Philip Craven, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). "De gedachten en het medeleven van de hele paralympische beweging gaan uit naar de familie, vrienden en ploeggenoten van Bahman, evenals naar het Iraans Paralympisch Comité."

  "De paralympische familie is verenigd in leed na deze verschrikkelijke tragedie die een schaduw werpt over deze tot nu fantastische Paralympische Spelen."

  In het paralympisch dorp hangen de Iraanse en paralympische vlaggen halfstok. Tijdens de slotceremonie van zondag zal een moment van stilte in acht genomen worden.

  Wielervoorzitter: "Ondersteboven"

  Ook de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI) is aangedaan. "Ik ben ondersteboven door de dood van Bahman Golbarnezhad. Ons oprecht medeleven gaat uit naar zijn familie, vrienden en het Iraanse Paralympische Comité", stelt Brian Cookson op Twitter.