Spanje kan de VS niet van een derde opeenvolgende basketbalfinale houden

vr 19 augustus 2016 22:13
Pau Gasol deed zijn best, maar ging mee tenonder.
De Amerikaanse basketbalmannen hebben zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de olympische finale. Spanje speelde aardig mee met de sterren uit de NBA, maar verloor uiteindelijk met 76-82. Klay Thompson was de topschutter met dienst bij de VS. De guard van de Golden State Warriors scoorde 22 punten.

In een finale avant la lettre - Spanje en de VS speelden de voorbije twee olympische basketbalfinales - schoten de Amerikanen het beste uit de startblokken.

Spanje deed zijn best om het tempo te volgen, maar keek na het eerste kwart al tegen een 17-26-achterstand aan. Pau Gasol, de sterspeler bij de Spanjaarden, scoorde 12 van die 17 punten.

In het tweede kwart kwam Spanje dan toch wat beter in de wedstrijd. De kloof werd kleiner en bij het ingaan van de rust stond het 39-45 voor het Amerikaanse sterrenensemble.

De VS schakelde een versnelling hoger na de onderbreking en liep al snel uit tot 57-70 bij het ingaan van het slotkwart. Hoger dan 13 punten werd de kloof nooit en uiteindelijk werd het 76-82 in het voordeel van de VS.

Vooral Klay Thompson (foto) en Kevin Durant, volgend jaar ploegmakkers bij de Golden State Warriors, waren goed bij schot. Samen scoorden ze 36 punten.

Voor de VS is het de derde opeenvolgende olympische basketbalfinale. De tegenstander daarin wordt Servië, dat Australië van het parket speelde met 61-87.