• home
 • video
 • pas verschenen

  Ouedraogo: "Hebben acht jaar geleden ook de liefde van het publiek gevoeld"

  0 / 0
  De 4x100m-ploeg krijgt door de uitsluiting van Rusland acht jaar na de Olympische Spelen in Peking toch een gouden medaille. De vrouwen worden op de Memorial Van Damme in de bloemetjes gezet. "Daar nog eens mogen staan is fantastisch. Dat maakt veel goed", vertelt Elodie Ouedraogo.

  Eind mei raakte al bekend dat de Russin Joelia Tsjermosjanskaja, een van de vier Russische loopsters in Peking, betrapt werd bij de hertesten van de oude dopingstalen. Nu heeft het IOC ook officieel ingegrepen en de Russen het goud afgepakt. België schuift daardoor op naar plaats 1. "We kunnen het zelf niet echt geloven", vertelt Elodie Ouedraogo, die samen met Olivia Borlée, Hanna Mariën en Kim Gevaert een kwartet vormde. 

  "Er was al een tijdje niets meer over gezegd, dus dacht ik: "jammer, misschien krijgen we het goud toch niet". Maar gisteren was ik naar het hockey aan het kijken en voor het slapengaan kreeg ik plots een sms van Jeroen D'Hoedt: "Proficiat!". Dan ben ik op Twitter gaan kijken en zag ik dat het officieel was."

  "Voor we naar de Spelen gingen, dachten we dat het hoogst haalbare brons zou zijn. We waren dus al dolgelukkig met zilver. Maar als je nu de som maakt, is het wel een beetje zuur dat we niet echt op het hoogste schavotje hebben gestaan. Ach ja, we zijn ook al acht jaar verder ondertussen. Kim en ik hebben ondertussen kindjes."

  Om het toch een beetje goed te maken worden de dames op 9 september gehuldigd tijdens de Memorial Van Damme. "De Memorial is een van de mooiste en beste wedstrijden ter wereld. Dat ze voor ons nog iets willen doen is fantastisch. Het maakt veel goed. Maar de aandacht moet ook gaan naar de Belgische toppers die op dit moment presteren. We hebben acht jaar geleden ook de liefde en het enthousiasme van de mensen gevoeld."

  Meert: "Hopelijk zijn de medailles op tijd"

  Memorial-organisator Wilfried Meert hoopt het viertal op 9 september ook officieel hun nieuwe medailles te kunnen geven. "Hopelijk zijn ze op tijd klaar. Ik kan me niet inbeelden dat die Russinnen hun eremetaal zullen terugsturen dus moeten we er nieuwe maken."

  "Het is beter om een mooie huldiging te hebben voor bijna 50.000 toeschouwers dan een intiem moment bij het IOC."

  Olivia Borlée: "Huldiging op Memorial Van Damme wordt fantastisch"

  Ook Olivia Borlée maakte deel uit van het estafetteteam dat in 2008 goud behaalde op de 4X100m. De 30-jarige Borlée moest net als Elodie Ouedraogo acht jaar wachten op haar medaille maar is blij dat het eindelijk zover is.

  "Ik had de hoop eerlijk gezegd al een beetje opgegeven want het duurde sinds de aankondiging toch allemaal wat langer dan verwacht. Wanneer ik gisteren van Elodie een sms'je kreeg met het goede nieuws slaakte ik een zucht van opluchting. Ik realiseer het me nog niet volledig dat ik vanaf nu olympisch kampioene ben."

  De sprintster herinnert zich nog heel veel van de finalerace in Peking. "Ik krijg nog steeds kippenvel en een verhoogde hartslag als ik aan die krachtexplosie van acht jaar geleden terugdenk. Het wordt leuk om dat met de meisjes te herbeleven op de Memorial Van Damme in een stadion dat ik zo goed ken. Het volkslied meezingen op het podium wordt een speciaal moment."

  Borlée heeft altijd al geweten dat er iets niet pluis was met de Russische estafetteploeg. "Tussen de meisjes onderling werden er wel vaker grapjes gemaakt over de Russische 4X100m-ploeg. We hoorden wel eens geruchten dat er iets niet klopte, maar hadden nooit gedacht dat er ook effectief iets aan het resultaat zou veranderen."

  "Dat we nu alle vier een medaille krijgen is ongelooflijk. Het is ook een goed signaal vanuit de sport zelf naar de toekomst toe. Het is belangrijk dat het atletiek en de sport in het algemeen gezuiverd wordt van doping."