• home
 • video
 • pas verschenen

  Jolien D'hoore bezorgt België brons in het omnium: "Dit maakt zo veel goed"

  D'hoore zorgt voor de vijfde Belgische medaille in Rio.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  D'hoore zorgt voor de vijfde Belgische medaille in Rio.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Baanwielrenster Jolien D'hoore heeft het brons weggekaapt op het omnium. In de afsluitende puntenkoers reed leidster Laura Trott autoritair naar goud en glipte de Amerikaanse Hammer nog voorbij D'hoore naar de tweede stek. Door deze vijfde (!) medaille zijn deze Spelen voor België nu al de meest succesvolle van het nieuwe millennium.

  Twee dagen lang heeft Jolien D'hoore zich succesvol de ziel uit het lijf gereden op de olympische velodroom. Na derde plaatsen in de scratch en de achtervolging én een tweede stek in de afvalling, mocht D'hoore gisteren met medailledromen haar bed induiken.

  Vandaag werden die wilde dromen werkelijkheid. De Britse titelverdedigster Laura Trott mocht zich al voor de afsluitende puntenkoers zegezeker wanen door drie (van de vijf) onderdelen te winnen.

  Jolien D'hoore - die vanmiddag mooi 4e werd in de tijdrit en 7e eindigde bij de vliegende ronde - en de Amerikaanse Sarah Hammer doken zij aan zij de puntenkoers in.

  Toen zowel Trott, D'hoore als Hammer daarin halfweg een bonusronde pakten op hun naaste concurrentes, was de medaille een zekerheid voor België. Restte enkel nog de vraag welke kleur dat eremetaal zou hebben.

  D'hoore en Hammer keken elkaar tijdens de laatste 20 ronden het wit uit de ogen. De zilveren strijd zou tijdens een laatste koninklijke sprint beslecht worden. De Belgische moest daarin twee plaatsen voor haar Amerikaanse concurrente eindigen om nog over haar te wippen, maar helaas was het Hammertime.

  D'hoore kon geen punten sprokkelen tijdens die laatste sprint, maar geen haan die daar naar kraaide. Met de armen in de lucht vierde D'hoore tijdens haar ereronde de vijfde Belgische medaille. Daarmee beleeft ons Belgenlandje nu al de meest succesvolle Spelen in het nieuwe millennium.

  D'hoore: "De laatste 20 ronden zat ik stikkapot"

  Met vreugdetranen in de ogen stond Jolien D'hoore Sporza na haar bronzen race te woord: "Ik heb zo hard afgezien. De laatste 20 ronden zat ik echt stikkappot."

  "Ik wist dat ik gewoon bij dat groepje moest blijven. Ik ben heel blij dat ik het heb kunnen volhouden, want ik was echt aan het sterven. Ik ben tot het uiterste moeten gaan. Halverwege de koers had ik mij eigenlijk al redelijk kapot gereden met mijn grote versnelling."

  "Het was de eerste keer dat ik zo lang mijn mannetje kon staan tegen Trott en Hammer. Dat dat op de Spelen gebeurt, is fantastisch. Ik ben al zo vaak vierde geweest op EK's en WK's. Dit maakt zo veel goed."

  "Ik heb hier zo veel voor opgegeven. Ik stond met veel zelfvertrouwen aan de start, maar enkel in de puntenkoers ben ik echt beginnen te geloven in een medaille."

  Meteen na haar triomf wierp D'hoore ook al een blik in de toekomst: "Dit was mijn laatste olympische omnium. De volgende jaren is het aan Lotte Kopecky, die veel potentieel heeft. Samen met haar wil ik in Tokio wel nog focussen op de ploegkoers, die wellicht ook olympisch wordt."

  Pieters: "We gingen voor het podium"

  Coach Peter Pieters stond tijdens de puntenkoers druk aanwijzingen te geven aan D'hoore. "Ze heeft veel coaching nodig dus daar ben ik voor", vertelde de trotse coach. "Ik ben heel blij voor Jolien. We hadden een programma opgesteld en zijn dat met de steun van de wielerbond blijven volgen."

  "Zilver? Ze had na de baanronde al last van haar benen en Hammer is een echte vechter. Je kan dus blijven gaan voor dat zilver, maar dan verlies je misschien het brons. We gingen voor het podium. Ik had wel nog een beetje hoop op de laatste sprint. Als ze die won, zat het zilver er nog in. Maar ja, ik ben heel blij."

  "Tokio? Dat is nog heel ver weg. Ik denk dat Jolien weer haar geluk moet beproeven op de weg. Het belangrijkste is wat de sporter zelf wil."

  Eindstand omnium (vrouwen)
  1.Laura Trott (GBr)230 ptn
  2.Sarah Hammer (VS)206
  3.Jolien D'hoore199
  4.Lauren Ellis (NZe)189
  5.Amalie Dideriksen (Den)189
  Uitslagen van Jolien D'hoore
  scratch 10 kmmaandag 15 augustus3e36 ptn 
  individuele achtervolging 3 kmmaandag 15 augustus3e36 ptn 
  afvalkoersmaandag 15 augustus2e38 ptnverslag
  tijdrit 500 mdinsdag 16 augustus4e34 ptn 
  vliegende rondedinsdag 16 augustus7e28 ptn 
  puntenkoers 25 kmdinsdag 16 augustus8e27 ptn 
  Eindstand 3e199 ptnverslag

  Geniet mee van de podiumceremonie:

  Video player inladen...

  Bekijk de beklijvende ontknoping van de puntenkoers:

  Video player inladen...

  Genieten geblazen voor Jolien D'hoore: