• home
 • video
 • pas verschenen

  Hannes: "De 1.500 meter is én blijft een loterij"

  0 / 0
  Pieter-Jan Hannes begint woensdag in de eerste ronde van de 1.500 meter aan zijn eerste olympiade. "De 1.500 meter is en blijft een loterij", blijft Hannes op de vlakte.

  “Ik kijk heel erg uit naar mijn competitie. Het wordt tijd dat het begint", laat een ongeduldige Hannes optekenen.

  Hannes is ambitieus, maar wil tegelijk de verwachtingen temperen. "Je mag niet vergeten dat ik ook nog maar 23 ben. Ik ben van dezelfde generatie als Nafi. En eigenlijk moeten wij pas in Tokio 2020 op ons hoogtepunt zijn. Maar ik wil hier ook al presteren. Op de 1.500 meter is veel mogelijk. Al is én blijft het natuurlijk een loterij."

  Toch blijven er zekerheden bestaan. "Het goud zoals Nafi, is natuurlijk uitgesloten. Dat kan niet als blanke Europeaan. In de finale zitten meer dan waarschijnlijk drie Oost-Afrikanen, drie Arabieren en drie Afrikanen. Dan is er al niet veel ruimte meer voor Europeanen. Ik heb de afgelopen jaren wel meegedraaid bij de beste Europeanen, en dat hoop ik hier ook te tonen. Dat zou al een hele prestatie zijn. Ik twijfel er niet aan dat dat kan, maar dan moet alles meezitten."

  Op het WK in Peking vorig jaar nam Hannes van bij de start resoluut de kop in handen. Of hij dat nog eens gaat doen, weet hij zelf nog niet. “Dat hangt een beetje af van reeksindeling. Meestal kan ik redelijk goed voorspellen hoe de wedstrijden dan zullen voorlopen. Maar het maakt eigenlijk niet uit. Ik moet klaar zijn voor elk soort wedstrijd."

  "Bij een tactische race, moet ik me goed kunnen positioneren en die positie proberen te verdedigen. Ook een snelle koers mag geen probleem zijn. Dat heb ik op de Nacht van de Atletiek al bewezen."

  "Geschiedenis kent geen uren, hé"

  Of atletiekliefhebber Pieter-Jan Hannes genoten heeft van de uitmuntende prestatie van Nafi Thiam? “Uiteraard! Eén van mijn grootste problemen is dat ik eigenlijk te veel van atletiek houd. Ik wil alles zien. Na Nafi haar eerste worp in het speerwerpen, zei ik al dat ze ging winnen."

  "Dan moet ik eigenlijk gaan slapen, maar ja geschiedenis kent geen uren hé. Het is een enorme prestatie. Ik weet niet of veel Belgen het wel goed begrijpen. Een olympische medaille is al enorm, maar als winnares van de zevenkamp ben je eigenlijk de meest complete vrouwelijke olympiër. En als je kijkt wie ze hier klopt en met welk puntentotaal. Ze heeft het helemaal niet gestolen. Het is ongelooflijk. Ik ben heel trots Belg te zijn. We kunnen Team Belgium misschien veranderen in Team Nafi?"