• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps pakt zijn 23e goud in zijn laatste olympische race

  Phelps maakte ook in zijn laatste race het verschil.

  0 / 0
  Michael Phelps heeft zijn vijfde goud in Rio gewonnen en zijn 23e goud in totaal. Hij won met de VS de 4x100 meter wisselslag. Met een olympisch record zette hij met zijn ploegmaten de kroon op het werk in zijn allerlaatste olympische race.

  Michael Phelps heeft nog een laatste keer de puntjes op de i gezet. Groot-Brittannië was met de beste tijd in de halve finales de grote uitdager, maar Phelps zette de VS met een geweldige 100 meter vlinder op weg naar goud.

  En dat was nodig, want Phelps dook een eind na de Britten als derde zwemmer in het water. Na de rugslag, de eerste slag, lag de VS op kop. Ryan Murphy zette met 51"85 zelfs een wereldrecord op de tabellen.

  Toen pakten de Britten over met een geweldige Adam Peaty. Die maakte 2"50 goed op de VS, maar toen kwam het moment van Michael Phelps.

  Hij haalde met gemak James Guy in en liet hem ter plaatse. Nathan Adrian had geen moeite meer om het goud binnen te halen.

  Michael Phelps is in zijn laatste Spelen dan toch opnieuw de grote ster van het zwembad met vijf gouden en één zilveren medaille. Voor de "grootste ooit" een 23e gouden medaille. Zijn allerlaatste race werd de kers op de taart.

  Het podium:

  1. VS - 3'27"95
  2. Groot-Brittannië - 3'29"24
  3. Australië - 3'29"93

  Phelps: "Ik kan niet gelukkiger zijn, zo'n goed einde"

  Michael Phelps sluit zijn olympische carrière dus af met 28 medailles, waarvan 23 gouden exemplaren. "Toen ik bij het zwembad aankwam, begaf ik het bijna", vertelt hij na afloop. "De laatste opwarming, de laatste keer dat ik voor een publiek aantrad en dat ik mijn land zou vertegenwoordigen."

  "Het is gek, ik heb nu een veel beter gevoel dan vier jaar geleden. Ik heb me sterk gehouden op het podium, maar toch vloeiden er enkele tranen. Ik kan niet gelukkiger zijn, met zo'n goed einde."

  "Het is allemaal begonnen met een jongetje dat ervan droomde het zwemmen te veranderen en iets te realiseren dat nog nooit eerder verwezenlijkt was. En ik heb het gedaan. De droom is werkelijkheid geworden. Ik kon niet hopen op een beter einde zoals hier op deze Spelen."