• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgen veroveren strand van Copacabana met spectaculaire sport

  Bossaball probeert jongeren op het rechte pad te houden in Colombia

  Tussen al het olympische geweld door vindt er nog een sportevenement plaats in Rio. Bossaball is een Belgische uitvinding met Braziliaanse invloeden. Meer nog dan het sportieve primeert het sociale en maatschappelijke in deze spectaculaire discipline.

  Eenentwintig jaar geleden zag Bossaball het levenslicht in Brazilië. De combinatie tussen voetbal, volleybal en trampoline onder begeleiding van zuiderse ritmes ontstond in het hoofd van de Belg Filip Eyckmans, ex-manager van dEUS.

  Op het strand van Copacabana vindt er momenteel een exhibitietoernooi plaats. "Argentinië en Nederland spelen de finale, terwijl België en Brazilië om het brons strijden", legt Eyckmans uit.

  Toch is Bossaball geen doordeweekse sport en dat wil de uitvinder ook niet. "Ik wil niet dat het een echte sport met bonden en regels wordt. Bossaball moet een sociale en maatschappelijke betekenis hebben. Het hoofddoel is jongeren laten bewegen en buiten laten spelen."

  Zo werkt Eyckmans in Colombia samen met het ministerie van onderwijs. "Op een achttal plaatsen in Bogota kunnen leerlingen Bossaball spelen tijdens de lesuren. Zelfs de spanning tussen jeugdbendes willen we bestrijden met het spel. Het is een kwestie van sociale integratie."

  Bossaball is dus meer dan een springkasteel. Hoopt Eyckmans dat zijn sport ooit op het olympische programma komt? "Nee, de sport groeit organisch en kent steeds meer succes in Colombia, Nederland en Singapore. Maar met de serieuze sportwereld heb ik niets."