• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen: "Heb geen bommetje laten vallen avond voor aflossing"

  Louis Croenen wil het hoofdstuk afsluiten.

  Louis Croenen heeft de hetze rond de aflossingsploeg nog niet helemaal verteerd. Hij was kop van Jut toen hij de reeksen met de 4x200 meter wou laten schieten om krachten te sparen voor zijn vlinderfinale. Uiteindelijk dook hij toch in het water met de aflossingsploeg. "Ik had nochtans al een heel jaar gezegd dat ik de reeksen van de aflossing liever niet zou zwemmen", zegt hij nu in een open brief.

  “Ik wil beginnen met te zeggen dat ik heel veel respect heb voor de prestatie van Pieter. Een zilveren medaille op de 100m vrije slag is fantastisch en daar zijn wij allemaal heel blij om. Verder zou ik willen dat dit verhaal afgesloten wordt. Daarom zou ik graag een paar feiten op een rijtje zetten", opent Croenen.

  “Ik heb helemaal geen bommetje laten vallen de avond voor de aflossing. Ik heb een heel jaar duidelijk gezegd dat ik liever niet de reeksen van de aflossing zou zwemmen, als ik de finale 200m vlinder haalde. Het probleem is direct na het WK 2015 al aangekaart."

  “Daarom begrijp ik niet waarom Pieter volgens zijn verloofde uit de lucht viel maandagavond omdat ik niet wou zwemmen. Ik denk dat iedereen er eigenlijk van uitging dat ik geen finale zou halen, en dan was er geen probleem."

  "Ik heb uiteindelijk toegegeven om de aflossing te zwemmen, ook al schatte ik onze kansen zonder Pieter in de reeksen heel klein in. Ik ben in deze aflossing altijd al de traagste van de vier geweest. Maar mijn teammaats hebben zich overtroffen en zo hebben we toch de finale gehaald."

  Croenen: "Ik denk dat we nu moeten genieten"

  "Door het gebrek aan hersteltijd de ochtend van mijn finale vlinderslag, door het slaaptekort na een dopingcontrole en alle commotie en druk, was mijn finale ondermaats. Ik ben zeker dat ik beter zou hebben gepresteerd, als ik mij aan mijn plan gehouden had."

  "Ik heb geen spijt van mijn uiteindelijk beslissing. Ik heb twee finales gezwommen op anderhalf uur tijd en dat heeft geen enkele Belg mij voorgedaan."

  "Ik vind het wel jammer dat ik niet in de beste omstandigheden de race van mijn leven heb kunnen zwemmen en dat ik mijn record niet kon verbeteren. Hier had ik vier jaar voor getraind en die kans komt nooit meer terug."

  “Voor mij hoeft de discussie niet wie uiteindelijk de beste Belg is. Pieter heeft een prachtig resultaat neergezet met zijn zilveren medaille, ik heb mijn finale gehaald en we hebben twee finales met de aflossing. Ik denk dat we nu moeten genieten, ik hoop echt dat het kan!”