• home
 • video
 • pas verschenen

  Schutter mikt op zesde olympische medaille én een kinderboek

  Kim Rhode mikt op haar zesde olympische medaille.

  De Amerikaanse Kim Rhode, drievoudig olympisch kampioene in het schieten, wil in Rio voor de zesde Spelen op rij een medaille wegkapen. Daarnaast hoopt ze in Brazilië ook haar collectie zeldzame kinderboeken uit te breiden.

  Tien jaar was Kim Rhode toen ze voor het eerst de trekker overhaalde. Drie jaar later mocht ze al haar eerste wereldtitel vieren. Nu, op haar 37e, is Rhode de meest succesvolle vrouwelijke schutter in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

  Sinds de Spelen van 1996 in Atlanta veroverde ze telkens een medaille: drie keer goud, een keer zilver en een keer brons. In Rio gaat ze voor zes op een rij, ook al komt ze van ver terug na een zware heupblessure.

  "Ik heb een lange weg achter de rug. Stappen was heel moeilijk voor mij, omdat er een zenuw beschadigd was. Qua training zit ik nog niet op het niveau van de Spelen van Londen, maar ik kom stilaan in de buurt", vertelt de Amerikaanse.

  In Rio hoopt ze niet alleen te scoren op de schietbaan, maar ook in de boekenwinkels. Rhode verzamelt eerste uitgaves van kinderboeken en bezit al enkele zeldzame exemplaren. "In Londen heb ik een eerste editie van Beatrix Potter op de kop kunnen tikken. Wie weet wat ik in Rio zal aantreffen?", is ze hoopvol.

  Sowieso zal Rhode haar medaille- en boekencollectie ook in de toekomst nog kunnen uitbreiden. "Want dit worden zeker niet mijn laatste Spelen. De oudste medaillewinnaar op de Olympische Spelen was een schutter. Op de Spelen in Antwerpen in 1920 pakte hij zilver op zijn 72e", merkt Rhode fijntjes op.