• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De vijf verwachte namen voor Rio: Van Avermaet, Gilbert, Wellens, Pauwels en De Plus

  De Weert neemt drie renners mee uit de Ronde van Polen en twee uit de Tour.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Weert neemt drie renners mee uit de Ronde van Polen en twee uit de Tour.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De kogel is door de kerk en de vijf namen zijn bekend. Bondscoach Kevin De Weert heeft zijn selectie voor de Olympische Spelen officieel afgerond. Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Serge Pauwels en Laurens de Plus rijden in Rio de olympische wegrit.

  Bondscoach Kevin De Weert heeft de pers deze namiddag rond 14.00u verzameld voor de officiële bekendmaking van zijn selectie voor de wegrit op de Olympische Spelen (6/08).  

  Zoals verwacht heeft de bondscoach door het zware parcours gekozen voor een selectie vrijbuiters zonder echte kopman. De vijf gelukkigen zijn: Greg Van Avermaet (BMC), Philippe Gilbert (BMC), Tim Wellens (Lotto Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data) en de jonge Laurens de Plus (Etixx-Quick Step)

  De vijf namen komen uit een voorselectie van negen die De Weert eind juni al had doorgegeven. Daaruit vallen Jan Bakelants (AG2R), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Ben Hermans (BMC) en Louis Vervaeke (Lotto Soudal) af. Zij zijn er dus niet bij straks in Rio de Janeiro. 

  Voor Tim Wellens is er trouwens een dubbele rol weggelegd. De winnaar van de Ronde van Polen rijdt in Brazilië ook de olympische tijdrit (10/8).

  De Weert: "Ik had nog een werkmier nodig en daarvoor schat ik Bakelants te hoog in"

  Voor bondscoach Kevin De Weert was het een logische selectie. "De eerste vier namen zijn ontegensprekelijk, zij krijgen een vrije rol. Daarnaast had ik ook nog een werkmier nodig en Laurans de Plus past daar perfect in."

  "Jan Bakelants schat ik iets te hoog in voor die rol, maar hij heeft pech gekend in de Tour. Jan heeft zijn portie pech wel gekend, maar in tegenstelling tot de vier andere zekerheden heeft hij door omstandigheden niet kunnen tonen." 

  "Iedereen weet wat hem te doen staat. Van Avermaet, Gilbert, Wellens en Pauwels krijgen een vrije rol, De Plus moet hen ondersteunen. Het zal vooral zaak zijn om tijdens de wedstrijd goed te communiceren."

  Vrouwelijke primeur

  In de marge raakte ook bekend dat Elke Vanhoof en Githa Michiels de Belgische eer mogen verdedigen in respectievelijk de BMX- en mountainbikewedstrijd. Zij worden in hun sporttak de eerste Belgische deelneemsters op de Olympische Spelen. 

  Verder heeft de wielerbond ook de ambitie gesproken om in elke discipline waarin de renners zullen meedoen een top acht" te halen. "Vooral voor D'Hoore en De Buyst is plaatsje bij de beste acht een must."

  De Plus: "Ik kreeg al een sms van Boonen"

  Laurens De Plus is de benjamin in de selectie en bij uitbreiding van het hele peloton. De jonge Belg van Etixx-Quick Step is trots op zijn deelname: "Ik kijk er naar uit en ik ben blij met het vertrouwen dat de bondscoach in mij heeft. Ik kreeg ook al een sms van Tom Boonen. Hij stuurde me dat ik zijn held was. Ongelofelijk toch, en dat van een renner waar ik als kleine jongen naar opkeek".

  Over zijn rol was De Plus ook meteen duidelijk: "Ik kan wel een koers aan van boven de 200 kilometer, maar ik vermoed dat ik in Rio de handen uit de mouwen zal moeten steken. De bedoeling is om de anderen zo lang mogelijk bij te staan en kleine dingen te doen waardoor zij energie kunnen sparen."

  Ook de andere selecties krijgen stilaan vorm:

  • Colombia: Esteban Chaves, Sergio Henao, Miguel Ángel, Nairo Quintana, Rigoberto Uran
    
  • Groot-Brittannië: Geraint Thomas, Chris Froome, Adam Yates, Stephen Cummings, Ian Stannard
    
  • Italië: Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Damiano Caruso, Diego Rosa, Alessandro De Marchi
    
  • Spanje: Alejandro Valverde, Joaquin Rodriguez, Imanol Erviti, Ion Izagirre, Jonathan Castroviejo
    
  • Nederland: Tom Dumoulin, Wout Poels, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk
    
  • Duitsland: Emanuel Buchmann, Simon Geschke, Maximilian Levy, Tony Martin
    
  • Frankrijk: Alexis Vuillermoz, Romain Bardet, Warren Barguil, Julian Alaphilippe