• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russische minister van Sport schorst ondergeschikten, maar blijft zelf op post

  Vitali Moetko wast zijn handen in onschuld.

  Het WADA-rapport over staatsgesteunde dopingpraktijken in Rusland doet koppen rollen binnen de Russiche sportwereld. Vitali Moetko, de Russische minister van Sport goochelt met de schorsingen, maar zelf wil hij voorlopig van geen wijken weten. Ook het IOC houdt vandaag crisisoverleg.

  Na de bekendmaking van het WADA-rapport waarbij een uitgebreid staatsgesteund Russich dopingnetwerk blootgelegd wordt (zie: Lees ook), wordt het wel erg heet onder enkele Russische voeten.

  De Russische minister van Sport Vitali Moetko meldt dat hij vier medewerkers, onder wie zijn antidopingadviseur Natalia Zhelanova en Irinia Rodionova, het hoofd van het Centrum voor de voorbereiding van Russische Sporters (CSP), waar geknoeid werd met urinestalen, met een schorsing op het strafbankje plaatst.

  Moetko zelf, die volgens het WADA nochtans "actief was in het systeem" wil voorlopig van geen wijken weten. De minister beweert dat de WADA-beschuldigingen tegen hem "onwerkelijk en onmogelijk" zijn. Hij legt zijn lot in de handen van president Vladimir Poetin.

  Intussen wordt ook in de hoogste politieke regionen gediscussieerd over het Russische dopingschandaal. John Kerry en Sergei Lavrov, respectievelijk de Amerikaanse en Russische minister van Buitenlandse Zaken, hebben telefonisch overleg gepleegd.

  Daarin deed Lavrov zijn beklag over de anti-Russische provocaties van het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA), dat opriep om Rusland volledig uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen.

  Executive Board van IOC steekt de koppen bijeen

  De schorsingen binnen Rusland zijn wellicht een poging om de Raad van Bestuur van het IOC gunstig gezind te stemmen. Die raad houdt vanmiddag crisisoverleg over de Russische situatie. De zitting is al vijf uur aan de gang.

  De kans is groot dat het IOC nog even wacht om een definitief standpunt in te nemen. Het Internationaal Sporttribunaal TAS buigt zich namelijk ook vandaag over de aanvraag van 65 Russische atleten, onder wie Yelena Isinbayeva, om een uitzondering voor Rio te bekomen. Die uitspraak volgt ten laatste donderdag. Het IOC heeft de macht om dat verdict nog te overrulen.

  "Het WADA moet niet oordelen over sportieve aangelegenheden"

  Ook het officiële statement van het Internationaal Olympisch Comité, dat Moetko en andere Russische sportbobo's belet om aanwezig te zijn in Rio, maakt weinig indruk op de minister van Sport.

  "Indien nodig zijn wij bereid alleen sporters en hun trainers naar Rio te sturen", vertelde Moetko aan het Russische persagentschap Interfax. "Ik hoop dat het IOC een verstandige beslissing neemt."

  Ook het WADA en de vroegere directeur van het Russische dopingagentschap Grigori Rodchenko, die de belangrijkste getuige vormde in het McLaren-rapport, kregen een veeg uit de pan.

  "Het verbaast mij dat het WADA na amper 54 dagen onderzoek al een conclusie velt over ons land. Het WADA moet niet oordelen over sportieve aangelegenheden. Bovendien is Rodchenko degene die schuldig is en juridisch vervolgd moet worden."