• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vele afzeggingen voor Rio hebben ook te maken met wispelturigheid van golfers"

  Colsaerts en Pieters zagen maandag alweer een concurrent afzeggen voor Rio.

  De terugkeer van het golf als olympische sport dreigt veel van zijn grandeur te verliezen. De top vier van de wereld reist niet af naar Rio. "Ik denk dat Colsaerts echt aan het pieken is naar Rio. We hebben dus twee Belgische kanshebbers in Rio", ziet golfcommentator Rudy Bauwens ook voordelen.

  Na Jason Day, Dustin Johnson en Rory Mcllroy liet ook Jordan Spieth maandag weten niet naar Rio te reizen. Ook hij noemt het zikavirus de reden voor die beslissing. "Een heel slechte zaak voor de golfsport", zegt Bauwens.

  "Verschillende golfbonden hebben hard gewerkt om de golfsport opnieuw op het olympische programma te krijgen. Dan verwacht je wel dat de grote namen er bij zijn. Iedereen noemt het zikavirus de reden voor zijn afzegging, maar zoals ik het begrijp lopen vrouwen een groter risico en bij de vrouwen zegt bijna niemand af."

  Wat kan de echte reden dan zijn? "In het golf draait het bij de grote namen allemaal om de Majors, de vier grote toernooien. Als je daar wint, is je seizoen geslaagd. Golfers zijn nogal wispelturig. Afhankelijk van hoe ze presteren, passen ze hun programma voortdurend aan."

  "Wie al goed presteerde in het seizoen, zal de Spelen makkelijker laten schieten. Wie zijn seizoen moet redden, kan van de Spelen nog een hoofddoel maken. Het zal ook belangrijk worden hoe de kijkcijfers zijn." 

  "Colsaerts is aan het pieken voor Rio"

  Al die afzeggingen lijken goed nieuws voor Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts, die wel naar Rio reizen. "Met een tiental grote namen die hebben afgezegd, sluit ik zeker niet uit dat ze zullen meedoen voor de medailles", zegt Bauwens.

  Pieters sprak zijn medailleambities al openlijk uit, maar ook Colsaerts is zeker niet kansloos, denkt Bauwens. "Colsaerts heeft grote doelen nodig om goed te presteren. Dat is bekend en zie je goed in zijn carrière."

  "Ik denk dat de Olympische Spelen, waar ook zijn grootvader aan deelnam, zijn volgende doel zijn. Ik denk dat Colsaerts echt aan het pieken is om er iets van te maken. We hebben dus twee Belgische kanshebbers in Rio."

  "Ik geef Pieters iets meer kans dan Colsaerts op British Open"

  Voor de Olympische Spelen beginnen, nemen Colsaerts en Pieters nog deel aan de British Open. "Veel zal voor de Belgen afhangen van de weersomstandigheden."

  "In Schotland kan het de ene dag prachtig weer zijn en de volgende dag spoken door de wind. Als de omstandigheden normaal zijn, zie ik de Belgen goed presteren. Ik geef Pieters iets meer kansen."

  "Colsaerts heeft een iets bredere baan nodig en Pieters is iets preciezer in zijn lange slagen. Anderzijds was Colsaerts afgelopen weekend wel echt goed op de Scottish Open."