Ga naar de inhoud

Van der Plaetsen: "Dit had ik niet gedroomd, zeker niet na mijn ziekte"

 do 7 juli 2016 20:10
Anderhalf jaar na zijn strijd tegen teelbalkanker heeft Thomas Van der Plaetsen ook op de piste succes geboekt. Op het Europees kampioenschap won de 25-jarige atleet de tienkamp. Als kers op de taart mag hij ook naar de Olympische Spelen. "In Rio zit er nog een grote score in", blikt Van der Plaetsen vooruit.

Thomas Van der Plaetsen mag zich voortaan de beste Europese tienkamper noemen.

"Fantastisch", reageert Van der Plaetsen met een brede glimlach voor onze camera.

"Ik denk niet dat ik gedroomd had om Europees kampioen te worden bij de "groten", zeker niet na mijn ziekte van anderhalf jaar geleden." Van der Plaetsen overwon teelbalkanker.

"De cirkel is rond. Na mijn Europese titel bij de junioren en de beloften win ik nu bij de groten. Fantastisch."

Van der Plaetsen is nu zelf een grote. "Ik heb mijn tienkamp goed ingedeeld. Ik heb voor elk punt gevochten en ik heb elk punt verdiend."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Zat frisser dan de anderen"

Thomas Van der Plaetsen blonk op het EK uit in de springnummers. Op de 1.500 meter, de afsluiter van de tienkamp, volstond een 14e plaats.

"In het speerwerpen maakte ik een domme nul. Anders stond ik met 80 punten extra aan de start. Dan was die 1.500 meter een cadeau geweest. Nu moest ik er nog echt voor lopen. Een beetje met een bang hart, want ik had dit seizoen nog geen 1.500 gelopen."

"Ik zat wel fris, omdat ik mijn tienkamp goed had ingedeeld. Ik heb mijn eigen race gelopen en veruit mijn snelste tijd sinds mijn comeback. Op 500 meter van het einde wist ik dat het binnen was."

Van der Plaetsen finishte in 4'37"84. "Mijn familie zat in de tribune. Het is heel speciaal om hier Europees kampioen te worden. Dichter bij huis gaat het me niet meer lukken, denk ik."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Hogere score in Rio"

Als kers op de taart plaatst Thomas Van der Plaetsen zich ook voor de Olympische Spelen van volgende maand in Rio. Met 8.218 punten haalde hij ruim de olympische limiet van 8.100 punten.

"Vooraf had ik al gedacht dat die kwalificatie binnen was. Ik steek in goede vorm. Al waren de omstandigheden wel moeilijk. In Rio zit er nog een grote score in", blikt Van der Plaetsen vooruit.