• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom Ronaldo 3x minder scoort bij Portugal dan bij Real

  Ronaldo scoorde twee keer op dit EK.

  Portugal rekent op goals van Cristiano Ronaldo om ten koste van Wales de finale te halen. Maar in het truitje van zijn land is de doelpuntenmachine bijlange niet zo efficiënt als in zijn Real-outfit. Wij onderzochten hoe dat kwam en ontdekten dat hij voor zijn land minder en van verder naar doel aanlegt.

  We bestudeerden de prestaties van Cristiano Ronaldo sinds 2010 en legden zijn prestaties bij Real naast die van Portugal tijdens EK's en WK's. In absolute cijfers kun je dat niet vergelijken, dus bekijken we de statistieken per 90 minuten.

  Cijfers Ronaldo per 90 minuten (zomer 2010 - heden)
  Club/LandSchotenSchoten op doelDoelpuntenAssists
  Real Madrid7.23.01.180.35
  Portugal6.51.90.390.17
  procentueel verschil+10%+60%+203%+106%

  Tot 3x meer goals bij Real dan bij Portugal

  De verschillen tussen de Ronaldo van Real en die van Portugal zijn indrukwekkend. Bij de Spaanse grootmacht schiet hij vaker op doel, maar zijn zijn pogingen vooral veel vaker raak.

  Voor 10% meer schoten, scoort Ronaldo drie keer zoveel voor zijn club dan voor zijn land. Dat is uiteraard een boeiende vraag om dieper te onderzoeken. Zo gingen we na van waar Ronaldo naar doel mikte.

  Schoten van Ronaldo (zomer 2010 - heden)
  Club/LandSchoten in de zestienSchoten buiten de zestienPercentage binnen de zestien
  Real Madrid3.93.355%
  Portugal2.44.138%

  Veel meer schoten van buiten de 16

  Het valt op dat Ronaldo bij Portugal veel minder in het penaltygebied schiet en vaker zijn schoten afvuurt van buiten de zestien. Ronaldo mikt uiteindelijk bij Real 1,5 keer meer vanuit de zestien dan bij Portugal. Verre schoten maken het natuurlijk moeilijker om te scoren.

  We mogen nu niet te kort door de bocht gaan en zomaar concluderen dat Ronaldo minder productief is bij Portugal omdat hij van verder schiet. Mogelijk is het zo dat Ronaldo bij Portugal net vaker van verder schiet omdat hij minder scoort.

  En er komen ook nog heel wat andere factoren bij kijken. Real zal in een match vaker de betere ploeg zijn dan Portugal dat is. En de spelers rondom Ronaldo krijgen hem bij Real wellicht makkelijker in een goeie positie om te schieten. Maar zelfs zo gekaderd blijven de cijfers heel interessant.