• home
 • video
 • pas verschenen

  Oscar Pistorius in beroep veroordeeld tot zes jaar cel

  Oscar Pistorius schoot in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood.

  Oscar Pistorius is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De Zuid-Afrikaanse atleet werd meteen naar de gevangenis gebracht.

  Pistorius werd in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel voor doodslag, maar het Openbaar Ministerie vond die strafmaat te licht. Het Zuid-Afrikaanse Hof van Beroep volgde die redenering en stelde dat "Blade Runner" wel degelijk schuldig was aan moord, en niet aan doodslag.

  Pistorius riskeerde zo een celstraf tot 15 jaar, maar hij moet uiteindelijk zes jaar naar de gevangenis. De rechter noemde hem "een gevallen held". "De publieke opinie klinkt luid, maar dat mag geen rol spelen in deze rechtbank."

  Na de uitspraak werd Pistorius meteen naar de gevangenis gebracht. Hij heeft steeds gezegd dat hij onschuldig is. Hij beweerde dat hij door de deur van de badkamer had geschoten omdat hij dacht dat daar een inbreker was.

  Pistorius gaat niet in beroep

  De advocaten van Pistorius gaan niet in beroep tegen de veroordeling. "Hij zal de helft tot twee derden van zijn straf moeten uitzitten, voor hij aanspraak kan maken op vervroegde vrijlating", klinkt het.