• home
 • video
 • pas verschenen

  Philip Milanov met vertrouwen naar EK: "Zo'n worp voor een kampioenschap geeft boost"

  Philip Milanov op het BK, twee weken geleden.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Philip Milanov is op het EK atletiek onze grootste kanshebber op een medaille. De discuswerper wil er vertrouwen tanken voor de Spelen in Rio. "Vooral de kwalificaties worden een grote test." De broers Borlée zoeken vooral ritme en nemen geen risico's.

  Het EK in Amsterdam begint voor Milanov sowieso al met een hoogtepunt. Hij mag als favoriet bij het discuswerpen de Belgische vlag dragen op de openingsceremonie. Toch tempert de vicewereldkampioen zelf de verwachtingen voor dit kampioenschap.

  "Als alles klopt, moet er wel een mooi resultaat uit komen. Maar top acht is mijn doel. Ik hoop door de kwalificaties te geraken", blikt Milanov vooruit.

  "Het zijn maar drie pogingen en daarin kan veel gebeuren. Als de eerste niet lukt, ben je al nerveus voor de volgende. Ik heb daar soms wel wat moeite mee."

  "Vooral de kwalificaties zijn dus een goeie test voor Rio. Ik denk dat de andere atleten dat ook wel zo zien. Bij discuswerpen is de Europese top bijna hetzelfde als de wereldtop."

  Geweldige worp op de Flanders Cup.

  Op de Flanders Cup in Lokeren liet Milanov een topworp van 67,07 meter optekenen. Verder dan zijn worp die hem zilver opleverde op het WK vorig jaar en zijn op één na beste worp.

  "En er zat ook regelmaat in mijn worpen. Ik heb dat wel graag, zo'n goeie worp voor een groot evenement. Dat geeft wel een boost."

  En dus is de vraag: Zal hij in Rio beter zijn dan op het WK vorig jaar, toen hij de hele wereld verbaasde en zilver pakte?

  "Op technisch gebied heb ik vorderingen gemaakt. En qua stabiliteit ook. Het was toch wat moeilijk dit jaar. Ik wierp eerst wel een Belgisch record, maar daarna had ik een dip op de Diamond Leagues met onder andere een tiende plek. Maar nu de examens achter de rug zijn, ben ik meer geconcentreerd en rustiger."

  Jonathan Borlée zoekt ritme na blessures en zwak BK.

  Jonathan Borlée was de grote teleurstelling op het BK twee weken geleden. Hij eindigde vierde in een slechte tijd, na enkele weken van blessureleed. Hij wil op het EK z'n vorm terugvinden.

  "Het EK stond aanvankelijk niet op de agenda, maar door de blessure moet ik hier ritme komen opdoen. Stap voor stap moet de vorm stijgen tot aan de Spelen."

  "Ik bekijk het race per race. Als ik de finale loop van de 400 meter, dan zal ik bekijken of ik mee loop met de estafette. Het hoofddoel blijft de Spelen in Rio."

  Video player inladen ...

  Kevin Borlée: "Geen risico's nemen een maand voor de Spelen"

  Voor broer Kevin Borlée is het EK geen doel op zich. Hij sukkelt al een tijdje met een blessure aan zijn rechtervoet. Een medaille is naar eigen zeggen mogelijk, maar hij wil vooral geen risico's nemen.

  "De estafette loop ik normaal zeker. Voor de individuele races wacht ik nog even af. Het doel is Rio en ik wil geen risico's nemen een maand voor de Spelen."

  "Het blijft delicaat, zo'n EK in hetzelfde jaar als de Spelen. In 2012 deden we enkel mee met de estafette. Het is sowieso minder belangrijk dan een EK zoals in 2014 of 2018."

   

  Video player inladen ...