• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonge Belgische kajakkers kunnen geen olympisch ticket versieren

  Artuur Peters is eerste reserve voor Rio op de K1 1.000m.

  Geen enkele Belgische kajak is er vanochtend in Duisburg geslaagd een olympisch ticket voor Rio te bemachtigen: Artuur Peters (K1 1.000m), zus Hermien Peters (K1 500m) en Hermien en Lize Broekx (K2 500m) kwamen tekort. Bondscoach Bob Maesen is ontgoocheld: "Maar er schuilt heel wat talent in deze jonge groep. Zij verdienen nog alle krediet."

  De olympische kwalificatiewedstrijden op de Wedaubaan in Duisburg, in Duitsland, waren de laatste kans voor onze kajakkers om een ticket voor de Spelen te bemachtigen. Ze raakten allemaal vrij vlot in de A-finales, maar daarin ondergingen onze boten de wet van de sterkste. Wat niet verwonderlijk was gezien de sterkte van het deelnemersveld.

  De opgave was ook niet min: in de K1 was een top twee nodig voor een ticket, in de K2 mocht zelfs alleen de winnaar naar Rio.

  Hermien Peters, tweevoudig Europees juniorekampioene in 2012 en vorig jaar vijfde op het WK K1 5.000m, kreeg af te rekenen met een veld dat al verschillende WK-medailles won. De 21-jarige zus van Artuur lag halfweg achtste en finishte als vijfde, op drie seconden van een olympisch ticket.

  Broer Artuur (19) overkwam hetzelfde: ook hij kon niet op tegen tegenstanders die al WK-eremetaal hadden veroverd. Hij eindigde zesde. De K2 met Peters en Broekx kwam ook niet verder dan een vierde plaats.

  Artuur Peters heeft wel nog een waterkans om naar Rio te gaan: hij werd vorig jaar op het WK 1.000m tiende en is zo de eerste reserve. Als er een ticket vrijkomt, is dat voor hem. Bovendien kan komend weekend Brazilië op zijn kwalificatieregatta met een K1 of K2 een ticket pakken. Dan gaat het "invitation ticket" ook naar Peters.

  Coach Maesen: "Resultaten vallen tegen, maar atleten verdienen krediet"

  Bob Maesen is de nationale coach van de beloftevolle jongeren: "Natuurlijk zijn wij ontgoocheld, maar dat betekent niet dat we vinden dat onze atleten zwaar onderuit gingen. Het is tenslotte een heel jonge groep. Lize Broekx is met haar 24e de oudste, Artuur is amper 19. Ze troffen hier een kwalitatief hoogstaand veld aan met veel olympische en WK-medaillewinnaars. De druk op hun jonge schouders bleek dus wel erg groot."

  "Als we louter op de resultaten afgaan, moeten we bekennen dat die tegenvallen. Het is nooit leuk vast te stellen dat er momenteel geen enkele Belg zal starten in het olympische toernooi. Toch kan het best dat we bij de analyse van deze prestaties concluderen dat er heel wat uitzonderlijk talent in deze groep schuilt. Met een rustige opbouw is er voor enkelen een mooie toekomst weggelegd. Ze verdienen alvast nog alle krediet."