• home
 • video
 • pas verschenen

  Taekwondoka Asemani heeft Olympisch ticket te pakken

  Asemani (helemaal rechts) op trainingskamp op Lanzarote.

  Taekwondoka Raheleh Asemani heeft op het Europees kwalificatietornooi in Istanbul een ticket veroverd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Asemani is een erkend politiek vluchteling, die een aanvraag heeft ingediend om Belg te worden. Als de naturalisatie in orde komt, kan Asemani de derde Belgische Taekwondoka worden in Brazilië.

  De 26-jarige Asemani zit in de Vlaamse topsportploeg, maar heeft als erkend politiek vluchtelinge uit Iran nog niet de Belgische nationaliteit. Hierdoor vecht ze voorlopig onder de olympische vlag als atlete zonder land.

  Asemani komt uit bij de vedergewichten (-57 kilogram) en moest de finale halen in Istanbul om zich te kwalificeren voor Rio. In de kwartfinales versloeg Asemani de West-Vlaamse Indra Craen met 9-1 en in de halve finales was ze met 1-0 te sterk voor de Noorse Marie Magnus. Dat was genoeg voor een finaleplaats en een ticket voor de Spelen, maar Asemani won uiteindelijk ook de finale. Ze versloeg de Finse Suvi Mikkonen met 7-4.

  Taekwondokas Si Mohamed Ketbi en Jaouad Achab zijn al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in de zomer. Als de naturalisatie van Asemani in orde komt,  wordt zij de derde Belgische vertegenwoordiger in de discipline.

  Reportage van Fans of Flanders met Raheleh Asemani