• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Nu moet Gent bevestigen en versterkingen halen"

  Snelders: "Nu moet AA Gent bevestigen"

  Analist Eddy Snelders blikt voor Sporza terug op de prestaties van AA Gent, maar kijkt ook vooruit naar wat Buffalo's te wachten staat. "Niet alleen in Gent, maar in heel België moeten we dit koesteren."

  "Ik denk dat dit ongezien is: een ploeg die voor de eerste keer landskampioen wordt en aan de Champions League mag deelnemen, zonder reputatie, en al meteen hoge ogen gooien in die Champions League. Dat moeten we koesteren."

  "Het risico is nu natuurlijk dat de verwachtingen worden bijgesteld. Dit seizoen is alvast geslaagd, maar de verwachtingen gaan nu omhoog voor de toekomst. De kans bestaat ook dat Gent een aantal sterkhouders zal verliezen en inkomende transfers zullen duurder zijn. Dat kan allemaal samen tot ontgoochelingen leiden."

  "Nu moet de club bevestigen. In de tweede helft van de competitie moet op de landstitel gefocust worden. Het Champions League-fenomeen zal dan uitgewerkt zijn. Maar dat zal moeilijk worden. De club is heel snel gegroeid en wordt nu geconfronteerd met een aantal uitdagingen: de kern bij elkaar houden en uitbouwen. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe dat loopt."

  AA Gent zet een voet naast Club Brugge en Anderlecht, maar kunnen we al stellen dat ze echt op hetzelfde niveau staan? Op dit moment wel, maar Gent mist nog wat traditie op dat vlak. Nu heeft de ploeg continuïteit nodig in haar successen. Maar de verwachtingen zijn alvast dat dat op termijn kan."

  "Deze kern samenhouden, want zal ook in toekomst succesvol zijn"

  Bestaat de kans dat Gent in een gelijkaardige situatie verzeild raakt als Racing Genk: opklimmen, kampioen worden en daarna weer afglijden? "Of Gent die richting zal uitgaan, of eerder Anderlecht en Club Brugge volgt en succesvol blijft, die vraag is moeilijk te beantwoorden op dit moment."

  "Het kan snel keren natuurlijk. De trainer gaat weg of nieuwe aanwinsten presteren minder dan de sterkhouders die de club verlaten. Het is gemakkelijk om euforisch te worden, maar de sfeer kan ook snel weer omslaan in een negatieve stemming."

  Met de kwalificatie in de Champions League doet Gent ook financieel een uitstekende zaak. Wat moet de club volgens Snelders nu doen met dat extra budget? "Versterkingen zoeken in de breedte, want de vermoeidheid bij de spelers is nu al te zien. Het resultaat op het veld is immers het belangrijkste. Daarna moet het bestuur de huidige kern zo goed mogelijk samenhouden, want ook in de toekomst zal die nog succesvol zijn."

  "Maar alles wordt nu duurder voor AA Gent. Het is dan ook belangrijk dat je niet te veel geld uitgeeft, om wat reserve te hebben voor wanneer het eens een seizoen tegenvalt."

  Blijft Vanhaezebrouck volgens Snelders ook na dit seizoen nog trainer van de Buffalo's? "Ik ken zijn gedachtegang natuurlijk niet. Op dit moment heeft hij de club uit een diep dal gehaald en naar de landstitel én de volgende ronde in de Champions League geleid. Dat is het absolute succes.

  "Gaat Vanhaezebrouck nu het risico nemen om mee af te glijden in het slechtste geval of gaat hij dat succes elders ten gelde maken? Kan hij bij Gent nog progressie maken? Of waagt hij de stap naar een andere club, met de nodige criticasters? Die afweging moet hij voor zichzelf maken."

  "Nu liefst Real Madrid, Barcelona of Bayern"

  Maandag wordt er geloot voor de 1/8e finales in de Champions League. Ziet Snelders liefst een haalbare kaart zoals Wolfsburg uit de pot komen, of toch maar meteen een topper als Barcelona?

  "Wat is een haalbare kaart? Dat is heel relatief. Veel tegenstanders zullen Gent graag over de vloer zien komen, omdat ze die ploeg nog niet kennen. Maar dan zie ik liever Real Madrid of Barcelona, want de kans dat je verliest van een minder grote ploeg, is even groot. Dus waarom dan niet een absolute kraker?"

  "Dan kun je het publiek een geweldig cadeau geven om het te bedanken voor de steun. Dus ik zou kiezen voor een ploeg die je niet elke week op bezoek krijgt in de Ghelamco Arena. Dan staan Real Madrid, Barcelona en Bayern München bovenaan het lijstje."