• home
 • video
 • pas verschenen

  Spul: "Elektroshocks in teelballen is strafste verhaal"

  De makers van Spul waren gisteren te gast in De Afspraak.

  Wat doet doping met een sporter? Vanaf vanavond gaat Canvas op zoek naar het antwoord in de vierdelige reeks Spul. "Michael Rasmussen heeft nergens spijt van", zeggen Jan Antonissen en Guillaume Graux, de makers van de gloednieuwe documentairereeks.

  "De reeks is geboren uit een soort van frustratie", bekenden de Spul-makers gisteren in De Afspraak. "In Belga Sport kwamen we tot de vaststelling dat doping een belangrijk deel uitmaakte van de verhalen van atleten. Maar we konden daar bijna nooit dieper op ingaan."

  Spul probeert het motief te vatten voor dopinggebruik. "Het strafste verhaal gaat over Brad Zdanivsky, een alpinist die verlamd geraakte aan zijn vier ledematen door een verschrikkelijk ongeval."

  "Maar Zdanivsky wilde blijven klimmen en maakte daarbij gebruik van een speciale techniek: "boosting". Om zijn hartslag en bloeddruk omhoog te krijgen diende hij zijn teelballen elektroshocks toe. Zo kreeg hij meer energie."

  De makers spraken ook met de Russische dopingcontroleur Vitali Stepanov, die in de reeks getuigt over zijn amoureuze escapade met atlete Julia Rusanova. "Stepanov ging helemaal mee in het verhaal van de atlete en bevoorraadde haar zelfs. Maar na verloop van tijd toont hij berouw."

  De twee Russen spelen een hoofdrol in de ARD-reportage van eind 2014 die tot de Russische dopingbom binnen de IAAF leidde.

  Andere getuigen die aan bod komen, zijn onder anderen de Canadese ex-atleet Ben Johnson en oud-renner Michael Rasmussen. "Die laatste zegt dat hij nergens spijt van heeft."

  "Reeks is geboren uit een soort van frustratie"

  Vanavond om 21.10u op Canvas

  In de eerste aflevering van Spul getuigen atleet Ben Johnson, Gianluca De Ponti, een voetballer met een jarenlange staat van dienst in de Italiaanse competitie, en Kenneth Mercken, een wielrenner die één jaar prof was.