• home
 • video
 • pas verschenen

  Lecluyse: "Ik vroeg me af of ik aan het dromen was"

  Lecluyse pronkt met de gouden medaille.

  Fanny Lecluyse heeft op de slotdag van het EK kortebaan voor een apotheose gezorgd. Lecluyse zwom naar het eerste Belgische EK-goud in 16 jaar. "Twee weken geleden had ik het volkslied nog naar mijn trainer gestuurd, maar je moet het wel nog waarmaken." Pieter Timmers pakte zijn tweede zilveren medaille: "Ik ben heel tevreden."

  Gisteren was Lecluyse ontgoocheld omdat ze net naast een medaille had gegrepen op de 100 meter schoolslag. Die teleurstelling spoelde ze op de laatste dag helemaal weg op de 200 meter, met een Belgisch record en een gouden medaille.

  "In het begin kon ik het moeilijk geloven", zei Lecluyse op Sporza radio. "Ik vroeg me af of ik aan het dromen was. Twee weken geleden had ik het volkslied nog naar mijn trainer gestuurd en gezegd dat hij moest oefenen. Dus ergens had ik er stiekem op gehoopt, maar je moet het wel nog waarmaken. Het is fantastisch dat het gelukt is."

  "Ik ben heel blij met de eerste plaats en vooral met mijn tijd, een Belgisch record. Ik was goed begonnen aan de finale, maar kreeg dan een dipje. De laatste 100 meter heb ik me opnieuw goed herpakt en op het einde kon ik nog goed versnellen."

  "Ik was ontgoocheld na de finale van de 100 meter schoolslag omdat ik bij het aankomen had gekozen om nog een slag extra te doen. Conditioneel zat het goed. Ik had gewoon geen geluk, maar ik ben er blijven in geloven en ben niet te veel gaan nadenken."

  De gouden medaille van Lecluyse is de eerste Europese titel voor België sinds Brigitte Becue in 1999. "Ik vind het zelf even mooi als een titel op het EK in een 50 meterbad. Het is ook lang geleden dat een Belg nog goud had kunnen winnen op een EK."

  "Dit geeft heel veel vertrouwen voor de Spelen volgend jaar in Rio. Het is het bewijs dat alle werk zijn vruchten afwerpt en dat ik verder moet trainen om nog sterker te worden in groot bad."

  Timmers: "Dit zijn belangrijke leermomenten"

  • Pieter Timmers (2e op de 100 meter vrije slag): "Ik ben heel tevreden. Orsi was toch nog iets te ver weg. Ik heb alles uit de kast gehaald, maar kwam net iets te kort. Het zij zo. Voor dit toernooi had ik zenuwen, maar toen het moest gebeuren, is het wel gelukt. Dit zijn belangrijke leermomenten. Ik zwem hier PR's en pak twee medailles. Dat doet deugd, want de kortebaan is niet echt mijn ding."
  • Louis Croenen (4e op de 200 meter vlinderslag): "Ik ben toch wel ontgoocheld. Ik verbeter mijn BR, maar op een kampioenschap ga je voor het podium. Vorig jaar werd ik ook al 4e. Dat was toen onverwacht, maar hier mikte ik op een medaille. Ik zwom op medailleniveau, maar ik verlies te veel tijd bij de keerpunten."

  Tweets: